РИК ще преценяват в кои СИК да се мине на хартиено гласуване

РИК ще преценяват в кои СИК да се мине на хартиено гласуване

РИК ще преценяват в кои СИК да се мине на хартиено гласуване

Взето е решение РИК да преценяват и със свое решение да определят в кои Секционни избирателни комисии /СИК/ ще минат на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като са налице обстоятелствата, предвидени в Изборния кодекс, а именно невъзможност да се гласува с машини.Това решение е взела Централната избирателна комисия след появилите проблеми с някои от машините за гласуване в страната. Преустановено е гласуването с 42 от общо 10 516 машини на настоящите избори.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви на брифинг, че до момента има изпратени такива решения от РИК - Бургас за една секция, от 25 РИК София - за една секция, от РИК Враца за една секция и от РИК - Плевен - също за една.

Извън страната до момента има подадена информация за една машина в Испания, която за кратко е спряла да работи, но е продължила, и за една в Турция, където има второ устройство и гласуването продължава с него, каза Матева.

Приети са вече и са обработени резултатите за две СИК - от Нова Зеландия, в Оукланд и Крайстчърч. Там гласуването е било с хартиени бюлетини.

Постъпилите до 13,30 часа момента в днешния изборен ден жалби са 6 и 45 сигнала.

Избирателната активност към 11.00 часа е 11, 96 на сто, за сравнение към 10.00 часа на изборите на 4 април тя е била 7,7 на сто, а към 12.00 ч. - 18, 10 на сто.

Росица Матева припомни, че изборният ден приключва в 20.00 часа, но може да бъде продължен до 21.00 часа, ако пред изборното помещение има избиратели.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ