Ройтерс: Без ясен победител на парламентарните избори в България

Ройтерс: Без ясен победител на парламентарните избори в България

Ройтерс: Без ясен победител на парламентарните избори в България

Няма ясен победител на парламентарните избори в България в неделя, показват екзит половете - дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изпревари минимално новата антиелитна партия "Има такъв народ". Проучванията на Gallup International и Alpha Research показват, че ГЕРБ е с 22,1% до 23,5%, а ИТН, водена от популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов, с 21,5% до 22,3% на изборите, втори за България в последните три месеца. Близките резултати подчертават дълбокото разделение по отношение на наследството от десетилетното управление на Борисов, на фона на нарастващия гняв от широко разпространената корупция в България, най-бедната членка на Европейския съюз, коментират от Reuters.

Дори официалните резултати да потвърдят ГЕРБ като най-голямата партия, шансовете ѝ за създаване на управляваща коалиция са малки, твърдят политически наблюдатели. ГЕРБ се класира първа на изборите през април, но беше избягвана от други партии.

Следват седмици на коалиционни преговори или дори нови избори, което означава, че България може да се сблъска с трудности при реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС  или да одобри своите бюджетни планове за 2022 г., обобщават от агенцията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ