Руанда разследва френски офицери за участие в геноцида

Руанда разследва френски офицери за участие в геноцида

Руанда разследва френски офицери за участие в геноцида

Руанда започна официално разследване на ролята на 20 френски представители в геноцида през 1994 г., съобщи Франс прес.

Прокурорът Ричард Мухумуза заяви, че очаква френските власти да сътрудничат на следствието.

Отношенията между Кигали и Париж са напрегнати от масовите убийства преди 22 години досега, отбелязва Би Би Си.

Около 800 000 души, предимно от племето тутси, са избити от хуту по време на геноцида.

Остава спорна ролята на Франция като близък съюзник на националистическото правителство на хуту, оглавявано от президента Жювенал Хабиариман преди началото на масовите убийства. Те започват след като самолетът на президента е свален от ракета на бунтовниците през април 1994 г.

Според Руанда френските власти са били в течение на подготовката на геноцида, а освен това са организирали обучение на тези, които по-късно са извършвали убийствата.

Париж признава, че е допуснал грешки при разрешаването на руандийската криза, но отрича твърденията на сегашния президент на Руанда Пол Кагаме за съзнателно съучастие в геноцида.

През октомври двама френски съдии възобновиха разследването за сваления самолет на Хабиариман. Следствие обяви, че иска да изслуша показанията на бивш генерал, живеещ в изгнание в Южна Африка, който твърди, че сегашният президент Кагаме е замесен в свалянето на самолета. Кагаме отрича обвиненията.

В отговор на френското следствие руандийска комисия публикува в началото на ноември списък на 22-ма висши френски офицери, които обвинява за участие в геноцида.

Високопоставени военни и политици са участвали в тежки престъпления в Руанда, обяви националната комисия за борба срещу геноцида. Споменават се и двама генерали, единият от които с мандат от ООН.

Париж многократно е заявявал, че разполагането на френски войници е прекратило убийствата и е спасило хиляди човешки животи. Франция обвинява освен това Пол Кагаме, че съживява темата, за да отклони вниманието от нарушаването на човешките права в Руанда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ