Румен Радев връчва третия мандат в петък

Румен Радев връчва третия мандат в петък

Румен Радев връчва третия мандат в петък

Президентът Румен Радев ще забави до петък връчването на третия мандат, за да даде повече време на партиите. Това стана ясно днес по време на посещението му в Тополовград.

„Аз мога да забавя и ще го направя, ако имат нужда от това време, до петък. Но в петък аз трябва да връча мандата“, коментира държавният глава. Той трябва да даде на партия по негов избор третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като по-рано този месец партиите „Има такъв народ“ и ГЕРБ върнаха своите неизпълнени.

„Хората очакват да видят ясно поета отговорност от българския парламент, от политическите партии, които в момента са в този парламент“, обясни Радев. Той не посочи на кого смята да връчи мандата, но каза, че всички опции са възможни, както и че очаква ясен сигнал, ясна заявка от партиите към хората, „че те са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство“.

По думите на Радев е важен диалогът между партиите, които трябва „да построят едно стабилно управленско мнозинство, да намерят тази формула, да намерят тези обединяващи принципи и сечения, така че да могат да сформират правителство“.

Президентът посочи още, че към момента основната дейност на Народното събрание е свързана с изслушване на служебните министри „от сутрин до вечер“ и призова депутатите „да свършат и друга работа, която е неотложна“, визирайки актуализацията на бюджета.

„Ние сме длъжни да изчерпим всички опции“, каза Радев относно стигането до евентуални трети парламентарни избори тази година.

След изборите от април БСП бе изборът на президента за носител на третия мандат. По-рано от партията вече обявиха, че ако отново получат мандата, ще предложат съставът на служебния кабинет да стане редовен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ