Шолц и Путин преговаряха над 3 часа на Голямата маса в Кремъл

Шолц и Путин преговаряха над 3 часа на Голямата маса в Кремъл

Шолц и Путин преговаряха над 3 часа на Голямата маса в Кремъл

Русия е готова на разговори със САЩ и НАТО за ограничения в разположенията на ракети и военната прозрачност. Това обяви Владимир Путин по време на днешната пресконференция с Олаф Шолц в Кремъл.

Разговорите между двамата лидери са продължили над три часа, като са започнали на четири очи и са продължили по време на работна закуска според ТАСС. Двамата държавни лидери водеха разговора на прословутата вече Голяма маса в Кремъл, която стана обект на внимание и при визитата на френския президент Еманюел Макрон миналата седмица в Москва. Причината за дистанцията, осигурена от масата на преговорите е същата, както и при Макрон. Шолц декларира предварително, че отказва да му бъде направен PCR тест в Русия, заради опасения негов генетичен материал да не попадне в "руски ръце".

Изявлението на Путин след срещата с германския канцлер идва на фона на новината от днес, че част от военните, участвали в учения близо до границата с Украйна, се връщат в поделенията си. Руското външно министерство публикува и кадри, показващи как бойни машини напускат мястото на ученията.

[[{"fid":"388879","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":580,"width":940,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Путин и Шолц по време на срещата. /Снимка: Кремъл

Говорейки след срещата с Шолц, Путин каза, САЩ и НАТО отхвърлили искането на Москва да държат Украйна и други бивши съветски държави извън НАТО, да спрат разполагането на оръжия близо до руските граници и да оттеглят силите на Алианса от Източна Европа, пише „Асошиейтед прес“.

Путин напомни, че евентуална експанзия на НАТО се възприема като опасност за сигурността на Русия, както и че писмените отговори, получени от Алианса и САЩ по предложенията за сигурност на Москва, не са отговорили на очакванията. Има обаче някои неща, които може да бъдат обсъдени.

„Казват, че в следващите години Украйна няма да бъде в НАТО. Както означава това? 30 години ни казват, че няма да има никакво разширение на НАТО… а днес виждаме инфраструктурата на НАТО на нашия праг“, коментира Путин, цитиран от „Ал Джазира“. Той призова за решаване на този въпрос „веднага, в много близко бъдеще“.

Путин призова и за решаване на конфликта в Източна Украйна през Минското споразумение. Каза и че не иска война.

Германският канцлер на свой ред приветства изтеглянето на военни части на Русия от украинската граница, допълвайки, че дипломатическото решение на проблема остава възможно. „Дипломатическите възможности са далеч от изчерпани… Това, че сега чуваме, че някои войски са се изтеглили, е добър знак, надяваме се, че ще последва още“, каза той, цитиран от „Гардиън“.

Шолц допълни, че колкото и „трудна и сериозна“ да е ситуацията, все още има надежда. Той коментира, че някои от исканията на Русия си струва да бъдат дискутирани, а „продължителната сигурност“ на Европа е възможна, но само с Русия, предаде „Ал Джазира“.

„Северен поток 2“ не е политически проект според Путин, иска да заработи

„Германия е един от ключовите партньори на Русия, винаги опитваме да засилваме връзките между нашите две държави“, каза Путин. Той съобщи още, че инвестициите на Германия в руската икономика са около 20 млрд. долара, а тези на Русия в германската – 10 млрд. долара.

Той използва цифри, за да подчертае и силната енергийна зависимост на Германия от руския газ – от него през 2021 г. страната е получила 50,7 млрд. кубични метра. Президентът напомни и за завършването на тръбопровода „Северен поток 2“ в края на миналата година – проект, който обаче може да бъде спрян при решение на Москва да атакува Украйна.

Цитиран от ТАСС, Путин отрече, че „Северен поток 2“ е политически проект и нещо повече – поиска тръбопроводът да започне да работи, обяснявайки, че с него се гарантира енергийна сигурност за Европа. Освен това каза, че страната му е готова да продължи да доставя газ към Европа през Украйна след 2024 г., ако има търсене.

„Решени сме да гарантираме, че транзитът на газ в Европа работи през Украйна, Беларус, Полша и „Северен поток 1“ в съответствие със споразуменията, които имаме“, каза Олаф Шолц, цитиран от „Ал Джазира“.

Климатът и позицията за Алексей Навални

Има нужда от взаимодействие с Русия по темата за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, смята Олаф Шолц. Този проблем може да бъде ефективно разрешен „със съвместна отговорност на Германия и Русия“, пише ТАСС.

По време на днешната пресконференция Шолц изрази и позицията си за новото дело срещу руския опозиционер Алексей Навални, който вече излежава една присъда за измама в родната си държава. „Моята позиция по случая Навални е много ясна – неговата присъда е несъвместима с принципите на върховенството на закона и аз съм изразявал това мнение многократно“, каза германският канцлер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ