Руският премиер Медведев притежавал тайно имоти и яхти за милиони

Руският премиер Медведев притежавал тайно имоти и яхти за милиони

Руският премиер Медведев притежавал тайно имоти и яхти за милиони

Руският премиер Дмитрий Медведев притежава имоти из цялата страна, огромни парцели земя в най-престижните райони, яхти, жилища в старинни сгради, земеделски комплекси и изби в Русия и чужбина. Това твърди разследване на Фондацията за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални, цитирано от руската секция на Би Би Си.

Според разследването Медведев управлява активите си чрез мрежа от фондации с нестопанска цел, ръководени от негови състуденти. Сред активите му има винарна в Тоскана и яхти, собственост на офшорна компания.

Прессекретарят на руския премиер заяви, че материалът носи ярко изразен предизборен характер. Медведев е лидер и на управляващата партия „Единна Русия“, а Навални ще се кандидатира на президентските избори в Русия догодина.

Според разследването състудентите на Медведев Иля Елисеев и Алексей Четвертков са шефове на фонда "Соцгоспроект", който притежава 4,3 хектара земя с резиденция в село Знаменское на подмоското Рубльово-Успенско шосе на стойност 5 млрд. рубли (около 80 млн. евро). По данни от регистъра имотът е подарен от човек на име Алишер Бурханович Усманов – точно така се казва един от най-богатите бизнесмени в Русия, милиардер и собственик на руските металургични холдинги „Метлоинвест“.

Предаването на имота е станало през 2010 г.

Иля Елисеев ръководи и фондацията "Дар", която притежава още една предполагаема резиденция на Медведев в туристическия център Пльос в Ивановска област. Дарители на фондацията според Навални са акционерите в петролната компания „Новатек“ Леонид Михелсон и Леонид Симановски. Тяхната благотворителност е на стойност 33 млрд. рубли по данните на разследването.

На името на Елисеев е регистрирана кипърската компания Furcina Limited, която притежава дъщерната "Инвестиционно съдружие". Фирмата притежава лицензите за две яхти на обща стойност 16 млн. долара. Кипърската компания освен това купила през 2012 италианската Fattoria Della Aiola S.r.l., която пък притежава лозя и винарна в Тоскана, Италия. За имота са платени 10 млн. долара. Лозята са на площ 1 млн. кв. м, още няколко хиляди са заети от производствените площи, към имота има и старинна вила с 30 стаи.

По документи някой си Сергей Ступницки управлява италианските лозя, както и други лозя, свързани с Медведев – в Анапа, на руския бряг на Черно море. Дял от компанията-собственик притежава същата фондация "Соцгоспроект".

Според Навални на фондациите, свързани с Медведев, са преведени най-алко 70 млрд. рубли (близо 1,2 млрд. евро) в пари и имущество.

Фондацията е изпратила запитвания за проверка на фондовете в руския Следствен комитет, президентската администрация, Министерството на правосъдието, продължава Би Би Си

Прессекретарят на Медведев Наталия Тимакова заяви пред журналисти, че е безсмислено да коментира „пропагандни нападки на опозиционна и осъждана персона“.

"Истинският  собственик на активите е поти невъзможно да бъде открит, тъй като, като се водят на благотворителни фондации и следователно не принадлежат на никого“, отбелязва фондацията на Навални.

Медведев официално е декларирал, че притежава автомобили ГАЗ-20 и ГАЗ-21, а жена му Светлана - Volkswagen Golf. Медведев има освен това апартамент с площ 367,8 кв. м, а жена му – две паркоместа. Премиерът държи под аренда и земя с площ 4,7 хил. кв. м.

                              

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ