Сачева: Заради ескалацията на омразата хората не смеят да си кажат „Добър ден“

Сачева: Заради ескалацията на омразата хората не смеят да си кажат „Добър ден“

Сачева: Заради ескалацията на омразата хората не смеят да си кажат „Добър ден“

Не бих определила протестите като „гражданска война“, защото в момента те нямат ясна идеология и друга, с която да воюват. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Това, което се случва, определено от организаторите от „Отровното трио“, е форма на граждански протест, наречен „Велико народно въстание“. Това, което ме тревожи, е ескалацията на омразата, която вече е в такива размери, че хората не смеят да си кажат „Добър ден“, защото не знаят, как ще се разбере от отсрещната страна. Тази ескалация ще се върне обратно като бумеранг не само върху организаторите, но и ще бележи бъдещето политическо развитие на България. Онези лидери, които не правят нищо за деескалирането на омразата, а точно обратното, са тези, които няма да могат да посадят нищо върху тази почва“, коментира Сачева.

По думите й няма един виновен за ситуацията, но пряк принос имат „Отровното трио“ и президентът Румен Радев.

Тя отговори и на коментара на Радев, според който провокациите от сряда вечерта са били режисирани от властта.

„Как може на един човек да не му хрумне, че в момента има хора, които бягат от правосъдие и са свързани с футболните агитки, а да му хрумне, че правителството иска да организира това. Защо му е на правителството да организира това? Това са възмутителни спекулации. Нито един член на българското правителство и нито един представител на управляващата партия няма интерес и никога не е зовал за кръв  към протестите Как правим така, че да има активни провокации, къде са доказателствата за това?",Търпим негативи от ситуацията, но въпреки това се опитваме да правим всичко възможно за деескалация на напрежението“, добави Сачева.

Министърът на труда и социалната политика коментира и проверките на магазините „Хиполенд", който бяха извършени два дни, след като техният собственик изразява възмущение, че полицията е напръскала сина  му с лютив спрей.

„Няма връзка между двете събития. Още вчера вътрешният министър разговаря с г-н Колев и го увери, че проверката е приключена. Последните седмици има проверки в 14 склада на различни търговски вериги. Това съвпадение беше прието изключително негативно от мен и други колеги. Обсъдихме това помежду си и съответно беше взета незабавно реакция Не бихме искали проверки да се разглеждат като репресия върху българския бизнес", каза Сачева.

По нейни думи темата за върховенството на закона няма да бъде решена с улично правосъдие, а с открит диалог между всички политически партии. „Това е тема, по която има нужда от общо национално съгласие", каза още тя.

Социалният министър заяви, че няма тема за оставка на кабинета Борисов всички варианти са възможни, защото ситуацията е изключително динамична

„Конституцията и темите, свързани с върховенството на закона, изборния кодекс, актуализацията на бюджета и приемането на бюджета за следващата година“, подчерта Сачева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ