САЩ въвеждат нови твърди мерки срещу имигрантите

САЩ въвеждат нови твърди мерки срещу имигрантите

САЩ въвеждат нови твърди мерки срещу имигрантите

Администрацията на Доналд Тръмп обяви нови строги правила за депортиране на нелегалните имигранти. Те могат да засегнат почти всички 11 млн. незаконно живеещи в САЩ.

Първата цел на мерките са нелегалните мигранти с присъди за престъпления или които представляват опасност за сигурността на страната, както и пристигналите наскоро в САЩ, съобщават агенциите.

Предвидена е опростена процедура за депортиране на всеки, който не може да докаже, че е живял в САЩ през последните 2 г.

Към мигрантите без документи, които са нарушили правилата за движение по пътищата или са извършили кражба в магазин, отношението ще е същото като към тези, които са извършили по-сериозни престъпления.

В документа, публикуван от министерството на националната сигурност, е отбелязано, че приоритет на властите става депортирането на по-голямата част от нелегално превиващите в страната. Приложен е и широк списък на категориите мигранти за депортиране.

Новите правила не променят американските закони, но втвърдяват прилагането им.

Прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър коментира, че мерките трябва да дадат по-големи правомощия на властите да спазват вече съществуващите закони.

Документът не отменя приетата по времето на президента Обама система за защита на имигрантите, които са влезли незаконно в САЩ като деца. Това се отнася за около 750 000 младежи. Но администрацията на Тръмп призовава за наказване на родителите, които са довели незаконно децата си в страната.

Белият дом ще поиска от Конгреса допълнителни пари за назначаване на повече хора в министерството на националната сигурност. Според плановете миграционната полиция трябва да наеме допълнително 10 000 души, а граничния патрул – 5000.

Тръмп подписа новите правила, след като първият му антиимигрантски указ беше блокиран от федералния съд в Сиатъл.

Политиката към мигрантите предизвика масови протести в САЩ и остри критики от бизнеса.

Министърът на вътрешната сигурност Джон Кели нареди вчера незабавно да започне подготовката за изграждането на стената по границата с Мексико.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ