СДС внесе в НС свои предложения за промяна на Конституциятa

СДС внесе в НС свои предложения за промяна на Конституциятa

СДС внесе в Народното събрание свои предложения за промяна на Конституцията. В писмото, адресирано до председателя на 44-то НС Цвета Караянчева, се казва, че това е третият поред проект за промяна на Конституцията, който партията предлага през последните 20 години. 

Промените, които СДС предлага, са следните:

  1. Свикване на Велико Народно събрание. Промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС.
  2. Състав на Народното събрание: Двукамарен парламент: Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.
  3. Непряк избор на президент. Държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.
  4. Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара , като до 60 дни се избира нов президент.
  5. Ново административно деление и намаляване броя на общините, с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и в съответствие с европейските стандарти. Първо, въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети. И второ, финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите 6.След избиране на „тримата големи“ в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което Президентът да издава Указ за назначаването им. 

 

"Нашите виждания са свързани с дълбокото ни убеждение, че е време за реална смяна на настоящия модел, в който БСП (БКП) умишлено заложи капани за институционално противопоставяне, чрез наложената от тях и приета с голям компромис Конституция от 1991 г. Още тогава СДС се противопостави и това доведе до гладната стачка на 39-те в 7-то ВНС, които не подписаха тази Конституция. Днес, повече от всякога, е назрял моментът, когато с диалог и разум можем да вървим към една по-добра и справедлива България!", се казва още в писмото от СДС до Караянчева. 

И допълват: "Днес България е част от европейската демократична общност и трябва да върви в крак с промените на времето. Реалностите са много по-различни от тези преди 30 години, очакванията на хората – също. Ясно е, че има системи, които не работят и буксуват, че обществено-политическите отношения трябва да бъдат преразгледани и за проблемите да се търсят най-добрите и гъвкави решения. Това може да стане само, ако се даде възможност и на представители на активните и почтени граждани, които не са обвързани с партии, да имат шанса да бъдат избрани в 200-те мажоритарни мандата във ВНС и така реално да участват в изготвянето на новия основен закон на държавата". 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ