Себастиан Курц не иска повече бежанци от Афганистан

Себастиан Курц не иска повече бежанци от Афганистан

Себастиан Курц не иска повече бежанци от Афганистан

Консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц се противопостави на приемането на афганистански граждани на територията на страната. Докато Европейският съюз се чуди какво да прави с бедстващите, Курц обяви, че пристигането им в Австрия не е опция, предаде „Ройтерс“.

„Ясно съм против това сега доброволно да приемаме още хора и това няма да се случи по време на моето канцлерство“, заяви той в интервю за тв канала Puls 24. Откъси от разговора пред медията бяха пуснати предварително, преди да бъдат излъчени по-късно в днешния ден.

Австрия има над 40 хил. бежанци от Афганистан, втория най-голям брой в Европа след Германия, която е приела около 148 хил. души според данни на агенцията за бежанци на ООН към 2020 година.

Освен това страната е неутрална и не е член на НАТО. В азиатската държава Австрия бе изпратила малка група военни.

„Не съм на мнение, че трябва да приемаме още хора. Точно обратното“, заяви Курц. „Австрия е дала несъразмерно голям принос“, допълни той, имайки предвид големия брой вече пристигнали бежанци, търсещи убежище.

Според Курц хората, избягали от Афганистан, трябва да останат в региона. Той добави и че съседните Туркменистан и Узбекистан са приели едва съответно 14 и 13 бежанци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ