Сенатът одобри бюджета на САЩ на нощно заседание

Сенатът одобри бюджета на САЩ на нощно заседание

Сенатът одобри бюджета на САЩ на нощно заседание

Американският Сенат гласува в петък през нощта параметрите на федералния бюджет за 2018 и 2019 г. и удължи до 23 март временното финансиране на федералното правителство, за да оформи на спокойствие сметките до края на бюджетната година.

Документът бе одобрен със 71 гласа и 28 „против“, съобщиха информационните агенции. Горната камара на Конгреса бе принудена да работи през нощта, за да предотврати втори за последните 3 седмици shutdown на федералната администрация.

Решението не беше взето до полунощ, когато изтече срокът за приемането на новия временен бюджет, и тази сутрин федералното правителство щеше отново да бъде парализирано. Причината – републиканецът от Кентъки Ранд Пол се противопостави на всички с искане за ограничаване на разходите. Той успя да блокира гласуването до 1,00 часа след полунощ.

Пол се оказа „рецидивист“ с възраженията си по бюджета – по подобен начин през 2015 г. той принуди Сената да обсъжда финансовите параметри до 3,00 през нощта.

Новата финансова година започна в САЩ на 1 октомври, но Конгресът досега не успя да приеме пълноценен бюджет. Споровете се въртят около разходите за отбрана и социални дейности. Към тях беше добавен и въпросът за законодателното решение на програмата за защита на имигрантите, пристигнали като деца в САЩ („мечтателите“), която демократите поискаха да бъде присъединена към бюджета.

Така от 1 октомври насам федералното правителство работи с временно финансиране.

Споразумението за двегодишния бюджет, което и демократите ще подкрепят, е оформено като поправки с обем от почти 700 страници.

Камарата на представителите трябва да го гласува тази сутрин и да го изпрати за подпис на президента Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ