„Шарли Ебдо“ излезе с карикатура на Ердоган на първа страница

„Шарли Ебдо“ излезе с карикатура на Ердоган на първа страница

„Шарли Ебдо“ излезе с карикатура на Ердоган на първа страница

Днешната първа страница на сатиричния френски вестник „Шарли Ебдо“ е посветена на Реджеп Тайип Ердоган.

Карикатура илюстрира турския президент седнал на фотьойл с бяла тениска и бельо, докато повдига хиджаба на жена близо до него, която казва „О, пророкът!“. „Ердоган: Насаме е много забавен“, гласи заглавието.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charlie Hebdo (@charlie_hebdo_officiel) on

 

Висши служители в Турция осъдиха илюстрацията, наричайки я „отвратителен опит" за разпространяване „културен расизъм и омраза“, предаде „Ройтерс“.

„Категорично осъждаме публикацията относно нашия президент във френското списание, което на зачита никаква вяра, свещеност и ценности“, написа говорителят на турския държавен глава Ибрахим Калин в социалната мрежа Twitter. „Те показват собствената си вулгарност и неморалност. Атаката срещу личните права не е хумор и изразяване на свобода“, добави още той. 

Малко по-късно през деня дирекцията по комуникациите на турското президентство обяви, че Турция ще предприеме нужните съдебни и дипломатически действия в отговор на карикатурата. Това се потвърди и от действията на Ердоган, който заведе съдебно дело срещу „Шарли Ебдо“.

„Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост“, заявяват от дирекцията, цитирани от международните осведомителни агенции.

Междувременно френското външно министерство наскоро публикува изявление, в което се твърди, че страната няма да участва в полемика от този вид, въпреки „обидния и неприемлив характер“ в коментарите на турския президент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ