Ще издават „Синя карта” по облекчен режим

Ще издават „Синя карта” по облекчен режим

Ще издават „Синя карта” по облекчен режим

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на изнесено заседание в Русе „Синята карта” за висококвалифицирани кадри от страни извън Европейския съюз да се получава при облекчен режим. Това съобщи председателят на комисията и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

С промените ще отпаднат всякакви специалности, които в досегашния вариант на Закона за трудова мобилност бяха определни като възможни по тях да бъдат наемани със Синя карта работници. Освен това се предвижда да отпадне изискването документът да се подновява всяка година от тези, които вече са я получили, което, по думите на Симеонов, е свързано с допълнителен разход на средства и време за издаване на нова пластика. Срокът на синята карта ще бъде удължен на 4 години и така всеки, който я е получил без всякакви допълнителни удостоверения и необходимост за препотвърждаване, ще може да я ползва в България за този период.

Дължимата такса от 400 лева ще бъде намалена на 100 лева, таксата на МВР също е намалена на 100 лева. Необходими са и 45 лв. за пластиката и така за 245 лв. общо ще може да се получи Синя карта.

Депутатът от БСП Пенчо Милков, който е член на комисията, коментира, че между първо и второ четене по недопустим начин се вкарва изменение, което не е свързано със Закона за МВР, а със Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

„Използва се този по принцип процесуално допустим инструмент да се вкарват предложения между първо и второ четене, но те трябва да бъдат свързани с философията на закона. В случая ние сме изправени пред това да гласуваме само на второ четене отваряне на трудовия ни пазар", обясни Милков, цитиран от БТА.

По думите му един от големите български синдикати е против това, като предложението било подкрепено единствено от работодателските организации.

„Махат се бариери и гаранции, които даваха възможност за защита на трудовия ни пазар. Възможността пред работодателите не е само да искат от правителството отваряне на трудовия пазар за граждани извън ЕС, но и повишаване на възнагражденията на служителите от България. Ние сме против отварянето на трудовия пазар по този начин”, обясни Милков.

Цветанов каза, че са се съобразили изцяло с притесненията и с предложенията от синдикалната организация.

„Смятам, че нямаме абсолютно никакви спорни текстове, които биха могли да създадат напрежение между работодатели и синдикални организации или между синдикални организации и изпълнителната власт", обясни Цветанов.

Според него и към настоящия момент възнаграждението за висококвалифицирани кадри е добро, само че има недостиг. По думите на Цветанов, правната възможност се създава, за да може страната ни да има високотехнологично развитие.

Той каза още, че така ще се даде възможност на българските общности, които са например в Молдова, Украйна, Албания, да намерят своето професионално реализиране по висококвалифицираните специалности тук в България.

Цветанов заяви, че предстои това предложение и приетите текстове за изменение и допълнение на Закона за МВР да бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала.

Синята карта се дава на висококвалифицирани работници от трети страни.  За да кандидатства за Синя карта, чужденецът трябва първо да получи разрешение за упражняване на висококвалифицирана трудова заетост и виза за дългосрочно пребиваване. Разрешението за упражняване на високо квалифицирани работни места се издава от Българската агенция по заетостта в рамките на петнадесет календарни дни след подаване на съответното заявление и необходимите документи. Процедурата за получаване на разрешение от Агенцията по заетостта трябва да се започне от местния работодател на чужденеца и работодателят трябва да плати дължимата държавна такса. Досега Синя карта се издаваше предимно на IT специалисти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ