Ще увеличат от догодина субсидиите и компенсациите за превозвачите

Ще увеличат от догодина субсидиите и компенсациите за превозвачите

Ще увеличат от догодина субсидиите и компенсациите за превозвачите

Субсидиите и компенсациите за превозвачите ще бъдат увеличени за следващата година. Това обяви в ефира на БНТ транспортният министър Росен Желязков. Той отчете, че заради ограниченията с цел предотвратяване разпространението на коронавируса, най-силно засегнат е автобусния сектор. При железниците редукцията е около 20 до 30% по-малко пътници, като с толкова съответно намаляват и нетните приходи на БДЖ. Автобусният сектор също е силно засегнат, особено международният подсектор.

"В момента се реализира една мярка от 30 милиона в помощ на автобусния бранш. Кандидатстването на предприятията вече е осъществено. Това е пряка помощ, която е процент от оборота за миналата година, като размерът е достатъчен да покрие оборотните средства, които са необходими в този период. За следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 милиона за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони", каза министър Желязков. 

В момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрешителни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

"Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери, от друга страна и преодоляване на ефекта от пакета за мобилност", добави Желязков. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ