ЦИК отказа регистрация на 6 партии. Други 5 са под въпрос

ЦИК отказа регистрация на 6 партии. Други 5 са под въпрос

ЦИК отказа регистрация на 6 партии. Други 5 са под въпрос

Шест партии не са допуснати за участие в изборите на 4-ти април. Това са "България на труда и разума", "Национално движение за стабилност и възход" /НДСВ/, "Бригада", Движение "Напред България", "Съюз за отечеството" и "Средна Европейска класа". Отказите са заради липса на документи, непълноти и представени подписи без електронен вариант, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева. Отхвърлените ще могат в 3-дневен срок да обжалват решението на ЦИК. 

Срокът за подаване на документи за ригестрация в Централната избирателна комисия приключи на 17 януари, като общо 31 партии и 8 коалиции успяха да внесат навреме своите документи.

Пет са партиите, за които все още не е приключила проверката в ЦИК и за които има вероятност да не бъдат регистрирани. Това са "Директна демокрация", "Нация", "Чест", "Нова демокрация" и "Свобода". Проверяват се и документите на две коалиции, внесени в последните часове преди крайния срок. 

ЦИК е издала указания да бъдат ваксинирани не само хората, които ще бъдат предложени за членове на секционните избирателни комисии, но и резервите, от които евентуално да бъдат сформирани екипи за мобилните секции, предназначени за гласуване на хората под карантина. Избирателната комисия все още не е излязла с решение дали ще бъдат ваксинирани членовете на подвижните избирателни секции. Марияна Николова е новият вицепремиер, отговорен за участието на Министерския съвет в изборите. Към момента въпросът със съхранението и стопанисването на машините за гласуване, остава нерешен. Дотогава те са отговорност на доставчика, уточняват от ЦИК. 

На 22 февруари изтича срокът, в който печатните медии, онлайн новинарските услуги и електронните медии, с изключение на БНР и БНТ, трябва да представят своите условия и цени, тарифи, които ще бъдат предлагани на партиите, коалициите и инициативните комитети в предизборната кампания трябва да бъдат представени на ЦИК и Сметната палата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ