Си Дзинпин обеща "нова ера" на социализма в Китай

Си Дзинпин обеща нова ера на социализма в Китай

Си Дзинпин обеща „нова ера“ на социализма в Китай и обрисува картината до 2050 г., без да остави никаква надежда за либерализиране на режима, предават информационните агенции.

Конгресът на управляващите в Китай трябва да  осигури на най-силния човек в Пекин втори мандат начело на страната, обобщава Франс прес.

Председателят става император?, гласи заглавието на Би Би Си.  Китайският президент по пътя към абсолютната власт, е заглавието на френския „Фигаро“.

В над тричасова реч, с гигантски сърп и чук и червени знамена зад гърба, Си Дзинпин призова конгреса: „Всеки от нас трябва да направи повече за авторитета на партията и на китайския социализъм и да се противопоставя решително на всяка дума и действие, които ги саботират“.

В конгреса участват около 2300 членове на най-голямата партия в света – 89 млн. членове. Дрескодът на форума, който се провежда през 5 години, е тъмен костюм и червена вратовръзка. Делегатите посрещнаха президента с ръкопляскане в синхрон като един, а после изслушаха речта му с религиозен захлас.

Форумът се провежда в Народния дворец в Пекин при свръхмерки за сигурност.

Заради конгреса бяха забранени футболните мачове, нощните клубове бяха затворени, полицията бе навсякъде. Събитието ще продължи до края на седмицата.

Си Дзинпин заяви на света, че страната му „ще се отвори още повече“ и обеща „справедливо отношение“ към чуждестранните компании.

Очаква се Си Дзинпин да получи нов 5-годишен мандат като генерален секретар на партията и начело на държавата. Възрастовото ограничение от 68 г. за членовете на политбюро – 25-членния орган, който управлява Китай, може да бъде премахнато заради президента, който ще е на 69 г. на следващия конгрес през 2022 г.

Си Дзинпин търси начин да се „путинизира“ и да остане безкрайно на власт, коментира китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг. Между двамата има немалко прилики.

От идването си на власт през 2012 г. Си Дзинпин, определян като най-могъщия китайски лидер след основателя на режима Мао Дзедун и реформатора Дън Сяопин, постави на ключови постове свои верни хора и започна антикорупционна кампания, в която бяха наказани над 1,3 млн. членове на партията..

Битката срещу корупцията стигна до върховете на китайската армия и до политическото ръководство.

При неговото управление преходът към „социалистическа пазарна икономика“ е придружен от завръщане към марксизма и репресии по всички линии – срещу интернет, правозащитниците, дисидентите и религиозните.

Си Дзинпин може да бъде вписан в Хартата на компартията – чест, която досега е оказана само на Мао и Дън, и това ще затвърди влиянието му. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ