"Сиела Норма": Няма нови 199 машини

Сиела Норма: Няма нови 199 машини

"Сиела Норма": Няма нови 199 машини

Няма нови 199 машини за гласуване. С тези думи в ефира на NOVANEWS директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров опроверга информация, която се появи в публичното пространство за нови 199 машини за гласуване с неясно предназначение, открити снощи в склад на фирмата "Сиела Норма" във бившето висше транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата. 

"Няма нови машини, това е фалшива новина. Тези 199 са същите машини, които бяха коментирани като 150, пристигнали на летище София. Към тях се добавят 36, пристигнали 10-на дни по-рано. Другите 13 са останали от пролетта в нашия склад", обясни Веселин Тодоров. Той подчерта, че на фона на 13 000 машини, доставени на Комисията, това изглежда доста нормално количество. И изясни, че общо 427 машини има за резервни нужди извън склада на ЦИК. Фирмата е уведомила ЦИК с молба да използва устройствата за резервни части, за да ремонтира вече установени проблеми с машините за гласуване и очаква всеки момент да получи такова разрешение. 

"Обработили сме около 5000-6000 машини, около 150 имат нужда от ремонт. Ето защо ни трябват около 400 резервни", заяви Тодоров. По думите му, още от началото на февруари "Сиела Норма" е поддържала такива наличности на машините, просто ЦИК не са искали справка. "През пролетта допълнителните машини бяха 400, защото устройствата, предвидени за изборите бяха 10 000", сподели той.

Тодоров разкри, че тъй като от "Сиела Норма" осигуряват гаранционна поддръжка и на машините, продадени от "Информационно обслужване" на ЦИК, през лятото са увеличили наличността на устройствата, съхранявани за резервни части. "Количествата са задължителни, ако ги нямахме, някой трябваше да ни санкционира", коментира изп. директор на фирмата-доставчик.

В ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи като "противоречива" информацията, разпространявана от "Сиела Норма". 

"Разбрахме за тях от писмо на "Сиела Норма", изпратено късно снощи. От писмото става ясно, че се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5000 тествани устройства - в 139 били открити повреди, гласи още писмото. Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да се използват за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха заедно с пратката по договора. По случая взехме две решения - да информираме незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. Другото е да се поискат допълнителни обяснения от "Сиела Норма" по повод техните искания, уточни Томов.

Той беше категоричен, че ЦИК няма да допусне използването на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма разрешение за употреба, за каквото и да е, включително и за ремонт.

"Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се създава нарастващо напрежение и недоверие в изборния процес и използването на машини. Всичко, което "Сиела Норма" обяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК много по-рано", добави говорителят на ЦИК. Томов разясни, че когато в една секция започва изборният ден, се пише серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е именно посоченото там.  

Според правосъдния министър в служебния кабинет Иван Демерджиев с появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите. Според него действията на "Сиела" са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи.

Преди началото на заседанието на Пленума на ВСС Демерджиев коментира пред медиите, че появата на допълнителните устройства е странен факт, но правителството ще вземе мерки, за да гарантира честен вот. Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК, коментира правосъдният министър. 

Междувременно, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни до края на деня в детайли въпроса с машините за гласуване на „Сиела Норма". След приключването на проверката обществото ще бъде уведомено за резултатите, уточняват от вътрешното министерство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ