Скандал беляза първото редовно заседание на парламента

Скандал беляза първото редовно заседание на парламента

Скандал беляза първото редовно заседание на парламента

Скандал беляза първото редовно заседание на 47-ото Народно събрание. Поводът беше изслушването на министърът на културата проф. Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд". От ГЕРБ поискаха председателят на парламента да отстрани Минеков от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него заради неуважение към депутатите. Любен Дилов-син излезе с идеята "Продължаваме промяната" да разменят Бойко Рашков и Велислав Минеков в редовния кабинет. Минеков от своя страна благодари за сравнението и посочи, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание. Ето как протече дебатът в залата днес. 

В началото на изслушването Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС нарече действията на Минеков по отношение на спора с в. "Труд" - "когнитивен дисонанс" - разминаване на действителност и представа за себе си. Дилов попита служебния министър на културата с какво решение на кой съдебен орган е решил да затвори най-стария вестник у нас и може ли да покаже фактура за неплатени сметки. Той поиска още Минеков за изясни ролята на Светослав Трайков в екипа си. 

Пред депутатите Минеков изтъкна, че министерството на културата няма никакво отношение с вестник "Труд" или каквато и да е друга медия, а с фирмата-наемател "Южен кръст". Той обясни, че Националният институт за недвижимо културно наследство трябва да бъде преместен в сградата, защото е построена за тях, а в момента институтът разширявал функциите си. Минеков изтъкна, че сградата, в която се помещава в. "Труд", е наета от "Южен кръст" за 5,50 лв. на квадратен метър - цена, която е много по-ниска от средната в района. Отдаването под наем е станало след обществена поръчка по време на мандата на Вежди Рашидов като министър на културата. Оттам нататък всички министри на културата са изисквали погасяване на задължения, свързани със сградата, но не са постигали успех. 

Припомняме, че по повод спора с вестник "Труд" вчера министър Минеков съобщи, че вестникът дължи 235 000 лева за 9 години, в които обитава имот на Министерството на културата, за който издателят на вестника няма договор с министерството. Договорът е между фирма "Южен кръст" на сина на Петьо Блъсков и МК. Той преотдава без да има право 1000 кв. м. под наем на "Труд" на цена от 5 лв. на кв. м., определен по времето на ГЕРБ, при пазарна цена за района 68 лева. 

"Обещах да върна това, което принадлежи на министерството. Ще върна всичко, което то е загубило през годините. Тук не става въпрос само за този нещастен имот, който беше предназначен за един от най-великите институти в българската култура – Институтът за недвижимо културно наследство. Тук не става дума за откраднати два етажа. Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг. Намерих открадната сграда в центъра на София – 7 етажа, открадната преди 7 години. Намерих и открадната кола – върнахме я. Тук не става дума за това, което връщаме към министерството. Ще върнем всичко откраднато", посочи Минеков. 

За първи път виждам културен министър да се държи като милиционер, каза Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС. "Това е новост. Случвало се е в историята на Съветския съюз. Какъвто и спор да има един министър на културата, редно е този спор да се решава по културен начин, без помощта на полиция", каза той. Според него, "Продължаваме промяната" може да разменят Бойко Рашков и Велислав Минеков в редовния кабинет. 

Проф. Велислав Минеков обаче контрира думите му с идеята, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание и посочи редица примери за липсата на такава: когато спря сигналът на БНР и когато биха деца и журналисти пред парламента по време на летните протести от миналата година; когато МВР и ГДБОП изземваха сървъри и техника на фалиралата ТВ7; когато в ефир Валери Симеонов е заплшвал журналисти; когато в рамките на часове бе свалено предаването на МИлен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити; когато БНТ излъчи фалшива новина; когато издания като "Прас - Прес" бяха поставени в ъгъла.

"Сравнявате ме с Бойко Рашков. За мен това е чест, за мен това е награда, аз ви благодаря. Като министър в парламентарна република съм напълно съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание", каза още Минеков. 

От ГЕРБ поискаха председателят на Народното събрание да отстрани Минеков от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него заради неуважението, което показва към народните представители.

"Ние смятаме, че България е парламентарна република и ДПС винаги се е борило министрите да занят този факт и да се отнасят уважително към работодателя си. Причината да се откажем е наглото държание на този министър днес. Това държание тук е абсолютно недопустимо", каза Йордан Цонев от ДПС. 

"Видях ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото - партията, която докара България на 112-то място, излиза да прави пърформанси в защита на журналистиката", каза Александър Симов от БСП. Той посочи още, че ГЕРБ е партията, която е обяснявала, че свободата на словото, е работа на самите журналисти. "Разбрах, че съществува СЕМ", каза още Симов. 

От "Демократична България" изтъкнаха, че изслушването на Велислав Минеков не касае свободата на словото у нас, а управлението на сградите на министерството на културата и призоваха Минеков да каже какви са конкретните задължения на "Южен кръст". 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също заяви, че ГЕРБ носят отговорност за проблемите със свободата на словото у нас. Подобни обвинения прозвучаха и от председателя на "Възрадждане" Костадин Костадинов. 

Тома Биков от ГЕРБ призова Министерство на културата да се разправи с всичките си длъжници по същия начин, по който подходи със сградата, която ползва в. "Труд". Той изтъкна, че ГЕРБ ползва безплатно два етажа от сградата на НДК напълно законно. 

От "Продължаваме промяната" попитаха служебния министър на културата дали има и други сгради на министерството на културата, чието ползване ощетява държавата. Минеков отговори положително и посочи използването на два етажа от административната сграда на НДК от една от партиите.

А в кулоарите на парламента министърът на културата Велислав Минеков обясни, че ще бъде подготвено решение с областния управител и в петък ще помолят ГЕРБ да се преместят, защото това носи огромни загуби на НДК. 

"За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи около 6 млн. лв без лихви. Искам този дворец да си върне загубите. Откраднат е паркингът, продаден е английският двор. Как да работи това предприятие, по какъв начин да печели?", коментира министърът и категорично отрече това да е израз на реваншизъм. Всичко това означавало, че държавата се завръща, че има закони и Конституция, подчерта той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ