Скандали в парламента заради депутат от БСП, нарекъл българите дебили

Скандали в парламента заради депутат от БСП, нарекъл българите дебили

Скандали в парламента заради депутат от БСП, нарекъл българите дебили

Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация днес, изчетена от трибуната в пленарна зала от народния представител Тома Биков, в която поиска депутатът от БСП проф. Иво Христов да подаде оставка, заради скандални и обидни изказване, направени на среща с ротарианци в Раднево. В тях депутатът подкрепя лансираната миналата седмица теза на руското Външно министерство, че "Червената армия е спасила българските евреи" и освен това казва, че "80% от българите са дебили."

„Не трябва да се забравя, че ако не беше Съветската армия, 50 хил. български евреи щяха да бъдат депортирани“. Някой съмнява ли се, че нямаше да стане така?“ и „Скандалът с Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство... Класика в жанра! Като отчетеш, че 80% от населението са дебилни и не могат да се подписват... това работи безупречно (...) са фразите, които предизвика силно и повсеместно възмущение, особено в социалните мрежи, след като самият Христов публикува видеозапис от изявата си в Раднево.

Декларацията от името на ГЕРБ, изчетена от парламентарната трибуна гласи: „Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП господин Иво Христов, защото то е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание. (...) Не бива да се подминават и думите на Иво Христов, според когото 80 процента от българския народ са дебили, които не могат да се подписват. Това е срамно изказване на човек, който по конституция е призван да представлява целия български народ. И ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80 процента от българския народ дебили е обида, която няма как да бъде преглътната от нито един българин“.

Самият Христов днес се извини публично. „Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза той пред журналисти в кулоарите на парламента.

Социалистите пък се събраха на спешно заседание да решават какво да правят с Христов и в крайна сметка обявиха, че няма да му искат оставката, тъй като вече се е извинил

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ