Вучич предизвика Twitter да изтрие акаунта му

Вучич предизвика Twitter да изтрие акаунта му

Вучич предизвика Twitter да изтрие акаунта му

Сръбският лидер Александър Вучич предизвика Twitter да закрие акаунта му по начина, по който направи и с Доналд Тръмп по-рано през годината. Повод за това е фактът, че социалната мрежа постави специален етикет на няколко местни медии, с който ги определи като свързани с държавата.

„Нямам търпение те (Twitter) да закрият акаунта ми, за да стана още един Тръмп на света“, коментира Вучич, цитиран от „Асошиейтид прес“.

Платформата закри профила на бившия президент на САЩ заради евентуален риск от по-нататъшно подбуждане към насилие, след като негови поддръжници нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, известна като Капитолия, на 6 януари тази година.

Самият Twitter определя медиите, свързани с държавата, като „медии, където държавата упражнява контрол върху редакционното съдържание чрез финансови ресурс, пряк или косвен политически натиск и/или контрол върху производството и разпространението“.

„С кого трябва да си сътрудничат, магнатите, крадците и престъпниците?“, попита Вучич и допълни, че най-нормално е медиите да „сътрудничат с правителството“. Според него етикетът на Twitter не е нищо друго освен „цензура“.

Проправителствените медии в Сърбия, включително държавната телевизия, редовно атакуват независимите такива, твърдейки, че те са контролирани от корумпирани опозиционни фигури или западни посолства. Президентът поздрави всички медии, получили етикета на Twitter и каза, че те „разпространяват идеи, които обичат свободата“.

Вучич има малко над 362 хил. последователи в своя верифициран профил.

Междувременно Демократическата партия в Сърбия публикува днес декларация, в която призова Вучич да подаде оставка заради, както твърдят авторите на документа, свързаността на властта с мафията, съобщиха Танюг и БТА.

Без да посочват директен повод за днешната декларация, от Демократическата партия заявиха, че са посочвали свързаността на Вучич и неговото най-близко обкръжение с престъпници и резултатът от това сътрудничество е огромното обогатяване на семейство Вучич, техните роднини и сътрудници, а престъпници като групата на Велко Беливук са пазили властта.

С твърдения, че службите за сигурност на няколко държави притежават материални доказателства за сътрудничеството на режима с престъпници под формата на тяхна взаимна преписка и снимки на най-чудовищни претъпения, Демократическата партия попита дали Вучич е шантажиран с това и чии заповеди във вреда на националните интереси е принуден да изпълнява. Поради всичко това Вучич не е достоен да продължи да бъде президент на държавата, заяви Демократическаа партия.

Сръбската прогресивна партия (СПП) отговори, че властта на Демократическата партия е останала вписана с черни букви в историята на страната заради унищожаването на Сърбия в криминалната приватизация и огромното обогатяване на отделни лица от властта, съобщи Бета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ