Срещата на върха между двете Кореи ще е на 12 или 13 септември в Пхенян

Срещата на върха между двете Кореи ще е на 12 или 13 септември в Пхенян

Срещата на върха между двете Кореи ще е на 12 или 13 септември в Пхенян

Срещата на върха между двете Кореи ще се състои на 12 или 13 септември в Пхенян, заяви днес съветник на южнокорейския президент, цитиран от ТАСС и БТА.

Вчера двете страни се договориха за нова среща на високо равнище, но съобщиха само, че тя ще се състои идния месец в севернокорейската столица.

На 27 април южнокорейският президент се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Панминчжон, в демилитаризираната зона между двете страни. Това бе историческа, първа по рода си среща от 10 години, на която бе подписана декларация за мир, благоденствие и обединение на Корейския полуостров, припомня ТАСС.

След това Мун и Ким се срещнаха отново в Панминчжон на 26 май.

Южнокорейският министър на външните работи Кан Кьон-уа е запознала днес държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с резултатите от вчерашните преговори между делегации на Сеул и Пхенян в пограничния населен пункт, съобщи агенция Йонхап.

Кан и Помпейо са разговаряли по телефона.

Вчера в Панминчжон двете Кореи се договориха за нова среща на върха по някое време през септември в рамките на прилагането на споразумението, подписано през април, припомня Йонхап.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на засилващите се спекулации, че преговорите за денуклеаризиране на Корейския полуостров са попаднали в задънена улица. Според наблюдатели Сеул настоява за скорошна среща на върха в Пхенян, за да бъде намерен изход от ситуацията и Северът да продължи по пътя на закриването на ядрената си програма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ