Станишев: С този председател БСП не може да спечели парламентарните избори

Станишев: С този председател БСП не може да спечели парламентарните избори

Станишев: С този председател БСП не може да спечели парламентарните избори

С този председател БСП няма шанс да спечели парламентарните избори. Това заяви пред bTV председателят на Партията на европейските социалисти(ПЕС) и бивш лидер на БСП Сергей Станишев след вчерашния пленум на левицата.

Социалистите се събраха в неделя, за да анализират резултатите от местния вот. На този фон вътрешната опозиция на „Позитано” 20, от която е и Станишев, поиска оставки заради лошото представяне на изборите. Според Станишев БСП е пропуснала редица шансове след силния старт през 2016 г. с победата на президентските избори.

„Цифрите са безусловни, това са факти. Реално, броят на кметовете е същият. Да, има успехи на няколко места, които са впечатляващи и изстрадани, но общият брой съветници е увеличен само от 930 на 1005“, така коментира лидерът на ПЕС резултатите на левицата на местните избори.

„Въпросът е как БСП се готви за парламентарните избори. Защо през последните три години БСП не е припознавана за по-добрата алтернатива, въпреки ерозията на доверието в ГЕРБ“, казва още той.

По думите на Станишев левицата няма как да стане първа сила автоматично, разчитайки на влошаване на представянето на ГЕРБ и използвайки прийоми, характерни за други партии.

„След вчерашният пленум виждаме, че няма желание за диалог. Под лозунга за промяна, който винаги е популярен, се извършва една подмяна и на съдържанието и на политиките.", казва Станишев.

„Нинова каза, че е за консервативна левица. Това е оксиморон,  дървено желязо. Няма такова нещо в природата. Или си консерватор или си ляв. Левите са за промяна, за прогрес.“, добавя той.

Той коментира и думите на Нинова, че е за национална левица, като заяви, че левите партии изначало са интернационални и че големите проблеми не могат да се решат в рамките на една държава.

Станишев обаче отказа да посочи кой би трябвало да седне на мястото на Нинова начело на БСП. Нека се заявят кандидати и партията ще реши, никой не е незаменим, коментира лидерът на ПЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ