Стартира предизборната кампания

Стартира предизборната кампания

Стартира предизборната кампания

Предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 26 март започна. Тя ще приключи на 24 март, в 00.00 часа.

13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие, съобщи агенция Фокус. Припомняме, във всички 31 избирателни райони в страната са регистрирани 4732 кандидати. Възможни са промени в броя на кандидатите за депутати, ако постъпи заявление за заличаване на регистрация или с проверка нечия регистрация бъде обявена за невалидна. 

От ЦИК вчера представиха образец на бюлетината, с която ще се гласува на предстоящите избори на 26 март. В десния край на бюлетината е възможността за отбелязване на преференциален вот. Ако такъв вот не бъде отбелязан от избирателите гласовете отиват за първия в листата. В бюлетината квадратчето "Не подкрепям никого" се запазва.

За гласуването в чужбина няма преференции, а в бюлетината ще бъдат изписани само имената на партиите и коалициите. Най-дългата кандидатска листа е за 24-и многомандатен избирателен район в София, където мандатите са 16. 

21 516 са подадените заявления за гласуване от български граждани в чужбина, а срокът за подаването им изтича на 28 февруари, съобщиха от ЦИК. След тази дата заявления няма да бъдат приемани. 402 заявления са постъпили в ЦИК чрез дипломатическите и консулски представителства и МВнР.

На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата, в които ще бъдат разкрити секции за гласуване извън страната. Говорителят на избирателната комисия Александър Андреев уточни, че за Турция подадените заявления са 7566, за Великобритания - 2395, Испания - 1687 и за Германия – 1666. По думите му комисията обработва всички заявления, които са получени от дипломатическите и консулски представителства, веднага след тяхното пристигане. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ