Стефан Янев: Резултатите от изборите са автентични

Стефан Янев: Резултатите от изборите са автентични

Стефан Янев: Резултатите от изборите са автентични

Резултатите от изборите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация. Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер ген. Стефан Янев.

"Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, а тяхната оценка е най-важна за нас. Тя е реалното мерило за това дали сме се справили и дали сме свършили работата си", отбеляза премиерът. 

Той изказа благодарност към всички отговорни институции: правителството и по-специално органите на МВР и служителите на МВнР, ЦИК и всички останали структури и длъжностни лица, които са били ангажирани с подготовката и провеждането на изборите. 

"Благодаря им за ефективната работа и усилията, които вложиха така, че да имаме честни, свободни и прозрачни избори. Смятам, че до голяма степен успяхме да изпълним основните си задачи в това отношение и да опровергаем основните страхове и критики, свързан с машинни вот", допълни Стефан Янев, като отчете, че изборният ден е преминал спокойно с минимум напрежение и констатирани проблеми. 

"Бяха осигурени нормални условия за работа на секционните комисии. Правоохранителните органи действаха решително и ефективно за предотвратяване на купуване на гласове и опитите за манипулиране и компрометиране на изборния процес", добави премиерът Стефан Янев.  

Той настоя за ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство, което има капацитет да изработва и прилага решения по ключови национални приоритети. "Трябва да заложим гражданското образование като приоритет и фундамент на образователната ни система. Изборните резултати препотвърдиха тезата, че българските избиратели искат и търсят промяна към по-ефективно, национално отговорно и перспективно управление", добави ген. Янев. 

"Считам, че е нужна промяна, чрез която да се отговори на очакванията на българското общество за смислена и национално отговорна политика, за адекватно политическо поведение и комуникация, ефективно политическо действие и решаване на важните за обществото ни проблеми. Промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвеститорите за предвидима и стабилна институционална среда. Ясни и гарантирани правила на базата на които свободно и ефективно да се развива частната инициатива. Промяна, която да консолидира националните усилия, да обедини всички родолюбиви българи така, че да можем да изведем успешно нашата страна през трудните времена и тежките предизвикателства, пред които е изправена, към нов хоризонт към пътя на просперираща икономика, стабилна и предвидима политическа среда, устойчива социална система", допълни Стефан Янев. 

Той подчерта, че България се нуждае от нова перспектива, нов модел на политическа комуникация и взаимодействие и постигане на широк консенсус по политическа програма, която да очертае ясни хоризонти за модернизация. Ген. Янев определи като ключов процеса на финансова децентрализация така, че общините да разполагат с по-съществен ресурс. 

"Изравняването на стандартите в регионален план, подпомагането на бизнеса, включително в по-слабо развитите икономически райони, реформата в образователната система, кореспондираща с потребностите на икономиката и бизнеса, гарантирането на достъпа до качествени здравни услуги за всички – това следва да се разгледа като приоритет", отбеляза служебният министър-председател. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ