Столичната община предлага „зелени стикери“ за колите

Столичната община предлага „зелени стикери“ за колите

Столичната община предлага „зелени стикери“ за колите

Общината в София предлага да въведе система от "зелени" стикери за леките коли, която да ги оценява според степента, с която замърсяват въздуха. Чрез тях ще може да се налагат гъвкави ограничения за движението, ако има замърсяване над нормите.

По подобен начин е решен въпросът във Франция, където автомобилите са разделени на 6 категории в зависимост от горивото, с което се движат - газ, дизел, ток, обясни пред "Дарик" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Системата е по-справедлива, отколкото да се въвежда забрана за влизане в централните градски части според това дали номерът на колата е четно или нечетно число, поясни той. Идеята с четните и нечетните номера отпадна при обсъждане в комисиите на общинския съвет. Герджиков каза, че той самият и кметът Йорданка Фандъкова също не я одобряват, защото там, където се прилага, е неефективна.

Ако има забрани за влизане в центъра на града, те ще важат за всички коли, каза Герджиков. В тези случаи пътните знаци и табелите за синята и зелената зона ще бъдат закривани, за да не заблуждават.

За да се осъществи идеята със стикерите, е необходима промяна в законодателството, каза председателят на общинския съвет и поясни, че общината е готова с текстовете още от началото на миналата година.

Друга идея е внедряването на система за разчитане на номерата на колите, каквато се прилага в Лондон. Това ще стане чрез надграждане на системата за интелигентно управление на трафика, поясни Герджиков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ