Тереза Мей тръгна на обиколка из Великобритания да убеждава за ползите от Брекзит

Тереза Мей тръгна на обиколка из Великобритания да убеждава за ползите от Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей ще посети днес Северна Ирландия и Уелс, за да получи подкрепа за широко критикуваната сделка за Брекзит, която предстои да бъде гласувана в парламента, предаде Ройтерс.

Мей осигури в неделя споразумение с Европейския съюз, при което Великобритания ще напусне блока, но ще запази тесни търговски връзки с него. Шансовете разделеният британски парламент да одобри сделката засега изглежда не са големи.

Днес Мей ще се срещне с политически лидери от всички партии в Северна Ирландия, която ще е единствената британска провинция със сухопътна граница с ЕС и чийто статут беше един от основните проблеми по време на преговорите.

"Въпреки че ЕС ни каза, че трябва да разделим Обединеното кралство на две, ние напускаме като единно кралство", заяви Мей по повод визитата и добави: "В моята сделка има по нещо за всяко кътче на Обединеното кралство и аз ще работя здраво, за да укрепя връзките, които ни обединяват, когато погледнем към бъдещето си извън ЕС".

Обиколката е част от усилията на екипа на Мей за събиране на преди вота в парламента на 11 декември, предаде БТА. Някои министри публично хвалят сделката и тихомълком ухажват опозиционните депутати.

Засега сделката не успява да получи одобрението на северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която заяви, че няма да подкрепи споразумението за Брекзит, тъй като според нея то поставя Северна Ирландия под различен правен режим от останалата част на страната.

По време посещението си в Северна Ирландия Мей възнамерява да се срещне с индустриалци, студенти, преподаватели и религиозни лидери. В Уелс тя ще се срещне с политически лидери и фермери.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ