Тежки нарушения и гласуване под заплахи в Бурса

Тежки нарушения и гласуване под заплахи в Бурса

Проблеми и масови нарушения съпътстват гласуването на българските изселници в Бурса, стана ясно от репортаж на bTV  от турския град. Пред секциите продължава да има големи опашки, а много от избирателите чакат с предварително попълнени на български език декларации, което е нарушение на изборните правила, тъй като законът изисква попълването да става в самата секция и собственоръчно от съответния гласоподавател. Повечето от изселниците обаче не знаят български - нито писмено, нито говоримо и техните документи се попълват от други - най-често представители на изселнически организации. На хората, които не знаят български и не могат да прочетат иметата на бюлетината за президентските избори, директно им се поръчва срещу кой номер да поставят хиксчето за гласуване.

След жалба на Патриотичния фронт, ВМРО и Атака, ЦИК отново излезе с изрично разпореждане, че попълването трябва да става собственоръчно, което вероятно ще породи хаос сред чакащите пред секциите.

Друго масово нарушение, визирано и в жалбата на патриотите е, че в секциите се говори на турски език, въпреки постоянно отправяните забележки на консула по този повод. Това противоречи както на Конституцията, така и на изборните правила и отново се наложи ЦИК изрично да напомни с указание, че е забранено в местата да гласуване да се използва друг език, освен български.

Масово се упражнява и натиск да се гласува за определен кандидат. Потърпевши са споделили пред репортера на bTV, че са заплашвани, че ще им бъдат взети личните карти и няма да могат да пътуват до България, ако не подкрепят определена кандидат-президентска двойка.  

Общо 35 секции са разкрити в Турция за гласуването на изселниците.

 

 

  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ