България

Политика

|

Общество

|

Тошко Йорданов: Иванов и Манолова водят нещата към нови избори

Тошко Йорданов: Иванов и Манолова водят нещата към нови избори

Господин Христо Иванов и госпожа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори. С този въпрос се обърна председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание към лидерите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Според него е неприемливо, че "Демократична България" е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори. 

"Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание? Ние няма да играем по вашите правила", подчерта още Тошко Йорданов и припомни как вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет.

"Четири дни реди тази декларация по инициирана от "Има такъв народ" среща тук в това Народно събрание политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на "Демократична България", каза той и уточни, че на тази среща от "Демократична България" не са имали претенции към персоналния състав на Министерски съвет.  

"Той (Христо Иванов) посочи следните имена и това са министрите от действащия кабинет: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така? Ето факти, които са публично известни. Само факти. През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава без санкция на акционерите в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата", посочи Тошко Йорданов. 

"Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", заяви още Тошко Йорданов.

Той посочи, че с "Изправи се БГ! Ние идваме" е имало пълно съгласие по приоритетите, с БСП известно разминаване, а с ДПС тотално разминаване. "Те много добре знаеха, че ние подкрепа не сме искали и нямаше да получим. Те прекрасно знаеха, че ние влияние на ДПС в наш кабинет е абсурдно да допуснем. Заявявали сме го в очите на неформални и официални разговори. Да се говори пак отново тази мантра, че прозирала дългата ръка на ДПС - това е мазна лъжа, изречена от български депутат", заяви още Тошко Йорданов. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ