Транстихоокеанското партньорство ще се обезсмисли без участието на САЩ

Транстихоокеанското партньорство ще се обезсмисли без участието на САЩ

Транстихоокеанското партньорство ще се обезсмисли без участието на САЩ

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че без участието на САЩ Транстихоокеанското партньорство (ТТП) ще бъде безсмислено, предадоха световните агенции.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да оттегли страната си от споразумението за свободна търговия в Тихоокеанския регион.

Японският премиер, който участва в среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Лима в събота, уточни, че на нея не се е обсъждало задействане на ТТП без САЩ.

ТТП ще бъде безсмислено без САЩ, каза Абе снощи пред репортери в Буенос Айрес, където е на посещение.

Във видео обръщение късно вчера Тръмп очерта действията, които ще предприеме през първия си ден като президент на 20 януари, като сред тях е и оттеглянето от ТТП.

В предизборната си кампания той пое ангажимент да изтегли САЩ от търговското споразумение, определяйки го като бедствие, погубващо работни места.

Преговорите по споразумението за транстихоокеанска зона за свободна търговия започнаха през 2008 година. Окончателната сделка бе подписана в началото на тази година от 12-те страни участнички (Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ и Виетнам), които допринасят за 40 процента от световната икономика.

Планираше се документът да бъде ратифициран преди изборите в САЩ, тъй като и двамата конкуренти за президентския пост - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп - не го одобряваха, отбелязва ТАСС.

Президентът Барак Обаче обеща да направи всичко възможно споразумението да бъде одобрено от Конгреса до изборите, но не успя. В Япония ратификацията на договора е затруднена от действията на опозицията, която също е против.

Австралийският вестник "Острелиън" съобщава днес, че Китай може да замести САЩ в ТТП.

По данни на изданието, което се позовава на свои австралийски източници, на срещата в Лима е било обсъждано предложението да не се дава заден ход по ТТП. Лидерите на някои страни са постигнали неформално споразумение партньорството да продължи дори и без САЩ, отбелязва изданието.

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ