Тристранката обсъжда предложеното увеличение на пенсиите

Тристранката обсъжда предложеното увеличение на пенсиите

Тристранката обсъжда предложеното увеличение на пенсиите

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Това предвижда проект за промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалните партньори ще разискват и по изменения в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и в Закона за държавния бюджет за 2021-ва година, предава БНР

С предлаганите от служебното правителство промени средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева. Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5 %.

Социалната пенсия от 148,71 лв. става 170 лв. Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65 години, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да вземат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ. Подчертава се, че добавката от 50 лв., която пенсионерите получават от август миналата година заради пандемията, има инцидентен характер и не предоставя необходимата сигурност.

Допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, която предлага служебният кабинет. Залагат се 2 милиарда повече приходи и допълнителни разходи за 1 800 000 000 лв. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.

"Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери", коментира в ефира на Нова телевизия социалният министър Гълъб Донев относно предвиденото увеличение на пенсиите у нас.  

"Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев.

По думите му, всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила, ще продължат да се изплащат по този модел. "Тоест, и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", поясни социалният министър.

На въпрос на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ, Донев заяви, че това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция "Социално подпомагане". "Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ", поясни той.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ