Тръмп: Справедливата търговия сега трябва да се нарича безумна търговия

Тръмп: Справедливата търговия сега трябва да се нарича безумна търговия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пусна в Туитър залп от съобщения тази сутрин, изразявайки недоволството си от някои от най-близките съюзници на Вашингтон в НАТО заради американския търговски дефицит с тях, предаде Ройтерс.

Честната търговия сега трябва да се нарича безумна търговия, освен ако не е реципрочна, написа в Туитър Тръмп, който е в Сингапур за среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Не е честно спрямо американците! 800 милиарда търговски дефицит," отбелязва той.

Защо трябва, аз като президент на САЩ, да позволявам страните да трупат огромни търговски излишъци от десетилетия, а нашите фермери, работници и данъкоплатци трябва да плащат такава голяма и несправедлива цена?", написа още американският президент.

Тръмп критикува Европа като посочи, че САЩ плащат почти цялата сума за защитата на "точно тези страни, които ни обират", информира ДПА.

ЕС имат излишък от 151 милиарда долара - трябва да плащат много повече за отбрана, написа в Туитър Тръмп.

Словесна битка се разрази между САЩ и традиционните съюзници на Вашингтон, след като Тръмп нападна домакина на срещата на Г-7 премиера на Канада Джъстин Трюдо в Туитър и оттегли подкрепата си за съвместната декларация на групата на седемте най-развити икономики в света, след като канадският лидер се закани да въведе ответни мерки срещу американските мита върху стоманата и алуминия.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу продължи вчера атаките срещу Трюдо, като го обвини, че е забил нож в гърба на САЩ.

Европа и Канада реагираха с изумление на туитовете на Тръмп в събота, като Франция заяви, че международното сътрудничество не може да зависи от гняв и няколко подхвърлен думи, а германският канцлер Ангела Меркел определи решението на Тръмп да оттегли подкрепата на САЩ от общото комюнике на Г-7 като "отрезвяващо и леко депресиращо".

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ