Тръмп заплаши да отхвърли приетия от Конгреса спасителен пакет за близо 900 млрд. долара

Тръмп заплаши да отхвърли приетия от Конгреса спасителен пакет за близо 900 млрд. долара

Тръмп заплаши да отхвърли приетия от Конгреса спасителен пакет за близо 900 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп призова Конгресът да внесе промени в пакета от стимули за близо 900 млрд. долара, за да увеличени директните плащания към американските граждани, предаде Би Би Си.

Във видеоклип, публикуван в Twitter, Тръмп определя пакета като „позорен“ и пълен с ненужни разходи.

„Наричат го законопроект за помощ за засегнатите от COVID, но той няма почти нищо общо с COVID”, коментира Тръмп.

Пакетът предвижда еднократни директни плащания в размер на 600 долара за американците, които изкарват по-малко от 75 хил. долара на година. Според президентът обаче тези плащания трябва да бъдат в размер на 2000 долара или 4000 долара за двойки.

„Също така призовавам Конгреса веднага да се отърве от разточителните и ненужни клаузи в това законодателство и да ми изпрати подходящ законопроект. В противен случай ще се наложи следващата администрация да представи нов спасителен пакет. Може тази администрация да бъда аз“, каза Тръмп, повтаряйки отново недоказаните си твърдения, че е спечелил изборите през ноември.

Очакваше се президентът, който ще напусне белия дом на 20 януари, да подпише законодателството, след като то бе одобрено от Конгреса на САЩ в понеделник.

Тръмп все още не е получил законопроекта, но ако той му наложи вето или откаже да го подпише до следващия понеделник, американското правителство може да спре работа, тъй като пакетът от стимули е обвързан с бюджет за 1,4 трлн. долара, с който да бъдат които да бъдат финансирани федералните агенции до 30 септември 2021 г.

Демократите и републиканците в Конгреса водят преговори за пакет от икономически стимули от месец юли насам, като Тръмп не е вземал участие в дискусиите.

В понеделник следобед лидерите на двете партии в конгреса представиха законопроект от 5 593 страници, които бе гласуван няколко часа по-късно. Камарата на представителите одобри законопроекта с 359 на 53 гласа, а Сенатът с 92-6 гласа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ