Трюдо разочарован от отказ на папата да се извини за културен геноцид

Трюдо разочарован от отказ на папата да се извини за културен геноцид

Трюдо разочарован от отказ на папата да се извини за културен геноцид

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че е много разочарован от отказа на папа Франциск да поднесе лично извинение към децата на коренното население в страната, отнети от родителите и жертви на сексуално насилие в католическите пансиони, предава Франс прес.

След като разгледа внимателно искането за официално извинение от църквата, папата прецени, че не може да отговори лично, пише епископ Лионел Жендрон, председател на Конференцията на католическите епископи в Канада, в писмо до коренното население на страната (индиански и инуитски племена и метиси, бел. ред.).

"Аз съм много разочарован от решението на католическата църква да не поднесе извинения“, каза Трюдо. Искането към папа Франциск бе една от препоръките, направени през 2015 г. от Комисията за истината и помирението в Канада.

В продължение на 6 години комисията е изслушала свидетелствата на близо 7000 бивши ученици, много от които са били жертви на злоупотреби и сексуален тормоз. В края на разследването комисията обяви, че децата са били подложени на „културен геноцид“.

Трюдо покани миналата година папа Франциск в Канада, за да се извини от името на църквата на коренните жители в името на помирението.

От края на 19 в до 1970-те години над 150 000 деца американски индианци, инуити (ескимоси) и метиси са били отнети от семействата им и културата им и отведени насила в пансиони, където много от тях са станали обекти на блудство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ