Удължаването на бюджет 2021 мина на първо четене в парламента

Удължаването на бюджет 2021 мина на първо четене в парламента

Удължаването на бюджет 2021 мина на първо четене в парламента

Удължаването на миналогодишния държавен бюджет до края на март мина на първо четене в пленарна зала с гласовете на депутатите от ИТН, ДБ, ПП, БСП. От ГЕРБ и ДПС гласуваха “въздържал се”, а от “Възраждане” - против. Част от депутатите, включително партийни лидери и председатели на парламентарни групи, карантинирани след Консултативния съвет по национална сигурност като Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов участват и гласуват онлайн в днешното заседание на парламента. 

С решението на практика се удължава действието на разпоредби от държавния бюджет, бюджета на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване. Промени и предложения между двете четения обаче анонсираха от почти всички партии.

Една от тях е свързана с коефициента за формиране на възнагражденията на личните асистенти на хора с увреждания. Ще предложим между първо и второ четене параграф 3 да отпадне, заяви шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Така на практика ще е даде възможност коефициентът за формиране на възнагражденията на личните асистенти на хора с увреждания да стане 1.4. Законът ще влезе в сила с коефициент 1.4 от 1.1.2022 г., майките на деца с увреждания да бъдат спокойни, увери Каримански.

ГЕРБ също ще предложи този параграф да отпадне, заяви бившата социална министърка Деница Сачева.

ДПС ще направи предложения между двете четения, посочи и Хасан Адемов.

Забавянето на новата макрорамка поставя в риск от фалити общините, те са притеснени как ще посрещнат по-високите цени на ток и газ, отваря се дефицит в бюджетите им, включително по линия на финансирането на училища, болници и т.н., посочи Теменужка Петкова от ГЕРБ. За фалити на общински болници предупреди и проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. 

По предложение на Любомир Каримански от „Има такъв народ” срокът за корекции от депутатите между първо и второ четене беше намален от седем на пет дни. От „Възраждане” настояха срокът да остане седем дни, тъй като според тях дори и той е недостатъчен. Предложението на Каримански обаче беше прието от народните представители. 

Припомняме, че проектът на Бюджет 2022 се очаква да бъде внесен в парламента до края на този месец и приет до март. В него ще бъдат отразени основните политики, заложени в коалиционното споразумение, а в средата на годината, бюджетът ще бъде актуализиран.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ