Уведомяването за карантина - вече и по телефон, с SMS или имейл

Уведомяването за карантина - вече и по телефон, с SMS или имейл

Уведомяването на хора, които трябва да се поставят под карантина ще става както с издаване на предсписание, така и с обаждане по телефона, SMS или имейл. Това решиха депутатите, приемайки на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Закона за здравето. Те бяха приети със 106 гласа "за", 4 "против" и 54 "въздържали се". Целта на промените е да се намали административното натоварване на районните здравни инспекции и да се осигури възможност за правилно и законосъобразно прилагане на мерките по изолация и карантина.

Промените предвиждат още контактните лица да нямат право да откажат да се тестват или да бъдат поставяни под карантина.

С приетия текст на задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. В сега действащото законодателство тези лица подлежат освен на задължителна изолация и на болнично лечение. 

Освен това, здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарства, които са дефицитни на нашия пазар по време на пандемия.

От ГЕРБ предлагат и да отпадне задължителното болнично лечение на пациенти болни от коронавирус, каквото бе въведено в началото на пандемията. Именно това предложение обаче предизвика критика от опозицията в пленарната зала днес.  

"Предлаганите промени в Закона за здравето не целят освобождаване на държавата от отговорност за здравето на хората с COVID, имащи нужда от болнично лечение. Смятам, че има нужда от прецизиране на текста и очаквам предложения между първо и второ четене, защото искам ясно експертите да кажат за кои заразни болни задължителната изолация и болничното лечение вървят едновременно и за кои се налага само една от двете мерки. Останах изненадана от промяната в мнението по отношение на една и съща нормативна уредба в рамките на няколко месеца", обясни по време на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. 

"В Закона за здравето трябва да отделим общите зарази от COVID и да приемем решение, които касаят справянето с конкретната пандемия. Предлага и се да направим промяна в Закона за здравето с мотива, че така се включваме в общата идея за справяне с пандемията от COVID. Така ли е в действителност? Днес ние трябва да разсъждаваме по темата дали болните с остри заразни заболявания, висока смъртност трябва да имат задължително болнично лечение", заяви доц. Георги Йроданов от БСП.

ДПС няма да подкрепи промените в Закона за здравето, обяви по време на дебата народният представител от ДПС Джевдет Чакъров. По думите му, приемането на текста за отпадане на задължителното болнично лечение от коронавирус и другите заразни болести означава да поставим на риск опазването на общественото здраве.

"Липсва споед нас сериозна аргументация за предлаганата промяна. Този текст е гаранция за защита на обществения интерес и здравето на обществото. На практика ще се легализира отказът от лечение от заразни болести. Предвид огромния натиск върху здравната система, препълнените болници и отделения и трудности за постъпване, най-вече поради липса на лекари, ще оставим съмнение в обществото, че по този начин държвата ще абдикира от отговорност за болнично лечение на болни от COVID", допълни още депутатът от ДПС. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ