Вашингтон заведе дело срещу Facebook за политическата реклама

Вашингтон заведе дело срещу Facebook за политическата реклама

Щатът Вашингтон предяви иск срещу Facebook Inc и Alphabet Inc – компанията-майка на Google, с обвинения за нарушаване на закона за финансирането на предизборните кампании, съобщи Ройтерс.

Главният прокурор на щата Боб Фъргюсън заяви, че ще поиска санкции срещу двете компании, тъй като не са разкрили купувачите на площи за политическа реклама по време на изборите в щата от 2013 г. насам.  

Facebook заяви, че иска новият съдебен спор да се разреши бързо, след като наскоро обяви въвеждането на инструменти, чрез които потребителите могат да видят кой пуска реклами с предизборна цел в социалната мрежа.

Facebook и Google са изправени срещу вълна от критики от парламентаристи и потребители, които ги обвиняват за лекомислието и подценяването на битката с фалшивите новини и ролята им в предполагаемата намеса на Русия в президентската кампания през 2016 г.

За разлика от повечето американски щати, Вашингтон разполага от 1970-те години със закон, който задължава купувачите да обявяват кой плаща за политическата реклама. В другите щати отговорността за това носят само купувачите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ