Василев: Няма да затваряме въглищните централи

Василев: Няма да затваряме въглищните централи

Василев: Няма да затваряме въглищните централи

Ако България беше приела предишния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), сега щяхме да имаме проект за парогазова централа, при липса или много висока цена на природния газ, заяви вицепремиерът Асен Василев по време на парламентарния контрол днес.

Той беше изслушван по искане на ДПС. Пред парламентарната комисия по европейски въпроси министърът на финансите оцени последните промени в Плана като положителни за страната ни. На 15 март се очаква техническото одобрение на Плана, с което по думите му, може да започне възлагането на проекти по него още преди официалното му подписване.

Новият План за възстановяване не предвижда да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн, но остава целта за намаляване на въглеродните емисии с 40%, каза вицепремиерът. "Въглищните централи ще работят в по-кратък период, но това не е страшно, защото летният пик на потребление на енергия изисква 5000-4500 мегавата, докато зимният пик е 7500-8000 мегавата и тогава ще ни трябват тези централи. България не иска да се откаже от своята енергийна независимост. Затова не се съгласихме за затварянето на въглищните централи и преминаването им на газ. Това щеше да ни постави в много неизгодна ситуация да получаваме природен газ от източник, който сега води война", посочи Василев. 

Според него сигурността на енергийната система е гарантирана. Той посочи, че в Плана са заложени капацитет от батерийни мощности. "Мощностите от батерии от 6000 мегавата, които са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, както и търсенето на геотермална енергия ще се правят на пазарен принцип и ще се контролират от Европейската банка за възстановяване и развитие", каза финансовият министър.

По предварителни изчисления България има достатъчен ресурс на топла и гореща вода. Ако не за енергия, тя може да се използва за отопление на жилища и оранжерии и да намалим разходите за природен газ и електричество, посочи Василев.

В Националния план за възстановяване и устойчивост е заложено купуването на влакове, защото вече има изградена жп инфраструктура за тях, а друга скоро ще е готова - например линията Пловдив-Бургас. "Липсва ни подвижен състав - мотриси и вагони, както и системи за управление на мрежата. Същото се отнася и за крайградските железници", каза Асен Василев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ