Великобритания приема свой закон „Магнитски“

Великобритания приема свой закон „Магнитски“

Камарата на общините в британския парламент прие законопроект, подобен на американския „Акт Магнитски“, за конфискуването на недвижима собственост и замразяването на авоарите на чуждестранни държавни служители, уличени в нарушаване на човешките права.

Законопроектът разширява понятието за противозаконно поведение, което вече присъства в британското законодателство и се използва като основание за изземване на имущество и замразяване на сметките на обвинените.

Авторите на проекта добавят към определението за противозаконно поведение участието на официални лица в изтезания и други престъпления срещу човешките права.

Законът ще засяга държавни служители от цял свят.

Проектът бе приет единодушно от консерваторите и лейбъристите. Предстои гласуването му в Камарата на лордовете, където се очаква да мине също толкова леко.

Основателят на фонда Hermitage Capital Уилям Браудър, който отдавна настояваше за закона, заяви, че той ще всели страх в сърцата на недобросъвестните чиновници в Русия и другите автократични страни.

Законът носи името на руския юрист Сергей Магнитски и в първоначалния си вид преследва замесените в смъртта му.

Магнитски е юрист на фонда Hermitage Capital, който успява да разкрие мошеническа схема, чрез която служители на руското МВР са откраднали от държавния бюджет близо 5,5 млрд. рубли.

Той и Браудър обаче стават мишена на наказателно преследване. Браудър е осъден задочно на 9 г. трудова колония по обвинение за укриване на данъци. Арестуваният Магнитски умира на 16 ноември 2009 г., преди делото, докато е в ареста. Според документите той е прекарал последните часове от живота си в единична килия с белезници, след като е бил пребит с гумен маркуч.

Смъртта му предизвика международно възмущение. САЩ приеха през 2012 г. закон, налагащ санкции срещу руски официални лица, замесени в смъртта на Магнитски и в други нарушения на човешките права. Освен блокирането на авоарите, лицата от „списъка Магнитски“, който непрекъснато се разширява, нямат право и на американски визи.

Подобен закон е приет и в Естония. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ