Великобритания: Търпението на света към Путин е на изчерпване

Великобритания: Търпението на света към Путин е на изчерпване

Великобритания: Търпението на света към Путин е на изчерпване

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън заяви, че светът е обединен зад позицията на Обединеното кралство по случая „Скрипал“ и че търпението на всички към президента на Русия Владимир Путин е на изчерпване, предаде „Ройтерс“.

Великобритания обвинява Москва за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия с нервно-паралитичното вещество, известно като „Новичок“. Двамата продължават да са в критично състояние, след като на 4 март бяха открити в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри.

Кремъл отрича участие в нападението и обвинява Великобритания за организиране на анти-руска кампания.

По време на визита в Естония Уилямсън, който по-рано каза, че Русия трябва да „отстъпи и да млъкне“, заяви, че  подкрепата, получена от Великобритания, „сама по себе си е поражение за Путин“.

„Търпението на света към президента Путин и неговите действия е на изчерпване, както се вижда от подкрепата на страните от НАТО и ЕС за Обединеното Кралство. Вярвам, че това е най-добрият отговор, който можеше да получим.“, коментира Уилямсън пред журналисти. 

„Тяхното(на Кремъл) намерение, тяхната цел е да разделят света, който е обединен зад британската позиция. Това, само по себе си е голяма победа и изключително силно послание към Кремъл и президента Путин.“, допълни той.

Страните членки на ЕС се споразумяха в петък да предприемат допълнителни наказателни мерки срещу Русия за нападението срещу Скрипал. Източник, близък до Доналд Тръмп, заяви в неделя, че американският президент също обмисля изгонването на руски дипломати.

Уилямсън отбеляза, че е изненадан и разочарован от предложенията на ЕС за изключване на Великобритания от европейския сателитен проект „Галилео“, като част от преговорите за Брекзит.

Вестник „Файненшъл Таймс“ съобщи, че ЕС се опитва да блокира участието на Великобритания в космическата програма по съображения за сигурност.

„Обединеното кралство ясно е изразило, че не иска отбраната и сигурността на Европа да бъдат част от преговорите, защото смятаме, че те са от жизненоважно значение. Надявам се, че Европейската комисия ще се възползва от тази възможност, за да коригира позицията си и да не играе политически игри с нещо толкова важно, като европейската отбрана и сигурност“, каза Уилямсън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ