Временна комисия в парламента ще следи как се харчат държавните пари за борбата с COVID-кризата (обновено)

Временна комисия в парламента ще следи как се харчат държавните пари за борбата с COVID-кризата (обновено)

Йордан Цонев от ДПС оглави временната комисия за контрол на разходите на публичните средства за преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19. Комисията е от десет членове, на паритетен принцип, по двама от политическа сила. В състава ú влизат: от ГЕРБ - Мария Илиева и Евгения Ангелова, БСП - Румен Гечев и Явор Божанков, ДПС - Йордан Цонев /председател/ и Адлен Шевкед, "Обединени патриоти" - Калин Поповски и Борис Ячев, от "Воля" - Пламен Христов и Дора Христова. Независими народни представители не бяха включени в комисията, което даде поводи за възражения в пленарна зала от тяхна страна.

Недоволна е и Левицата, след като не беше прието предложението временната комисия да бъде оглавена от депутата от БСП Румен Гечев.  В мотивите за създаване на комисията от БСП изтъкнаха, че председател трябва да е представител от опозицията за по-голяма обективност и прозрачност. Самият избор на председател на временния орган стана повод за скандали по време на днешното заседание на парламента.
Не знам дали европейската практика е приложима за нас, защото не виждам нещо европейско в поведението на нашата опозиция, която е общо взето дребнава, три години се преминава от скандал в скандал, заяви Валери Симеонов. Смятам, че председателят не трябва да е от БСП, иначе парламентарната група на Обединени патриоти е за създаване на такава комисия, за да има доверие на обществото в действията на управляващите, обяви той.
Валери Жаблянов от БСП контрира, че с този начин на разсъждение няма да може да се излъчи истински колективен орган на парламента, предаде БТА.
От ГЕРБ подкрепиха създаването на комисията в името на прозрачността на разходите, както и председателството й да се възложи на представител на опозицията, но не и на БСП, защото "считаме, че друга е целта за създаване на такава комисия - да се създаде усещането за нещо скито, за непрозрачно харчене на парите, отбеляза Александър Ненков от управляващата партия.
Веселин Марешки декларира, че "Воля" ще подкрепи създаването на комисията, както и тя да се оглави от някоя от "опозициите". Не е време за слаби театрални постановки, слаб популизъм, време е за обединение на всички здравомислещи за справяне с икономическите последици от инфекцията, подчерта той. Марешки настоя политическите партии да се откажат от своята субсидия и да я дарят най-вече на полицаите, на лекарите.
Социалистът Явор Божанков обаче го атакува дали самият той е готов да се откаже от луксозната си лимузина с много екстри.

При представянето на мотивите за създаването на временната комисия лидерът на левицата Корнелия Нинова подчерта, че извънредното положение и епидемичната обстановка налагат извънредни разходи и е логично да се предприемат мерки за компенсиране и подпомагане, но "извънредните разходи не предполагат безконтролни разходи". През последните години ГЕРБ харчат парите непрозрачно, с постановления на Министерския съвет извън бюджета се харчат между 1,5-2 млрд.лв. без санкция на НС, посочи Нинова. Борисов, допълни тя, пътувайки с джипа си в страната, от прозореца му обещава и раздава милиони. В тази ситуация, когато се очаква да се изтеглят нови заеми, е два пъти по-наложително да има контрол и прозрачност на харчовете, най-важното е да се помогне на хората, а не на правителството да оцелее до края на мандата си, изтъкна председателят на социалистическата партия.

Нинова обясни, че временният орган трябва да провери съответствието на разходите с предварително зададените критерии, да съобщи къде отиват парите на българските граждани в т.ч и от фондовете на ЕС, предназначени за борба с пандемията.

На няколко пъти по време на дебата отделни депутати поискаха от председателя на НС Цвета Караянчева да призове колегите им да си сложат маските в залата. Самите трябва да даваме пример как трябва да пазим себе си, и околните, настоя председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ