Вторият човек във ФБР подаде оставка

Вторият човек във ФБР подаде оставка

Вторият човек във ФБР подаде оставка

Вторият човек във ФБР подаде оставка. Заместник-директорът Андрю Маккейб беше обект на постоянните критики на Доналд Тръмп и на републиканците от 2016 г. Обвиняваха го, че е близък с демократите.

Новината за оставката бе съобщена първо от неназован правителствен източник, цитиран от американските медии и световните информационни агенции.

Белият дом отрече снощи всякаква отговорност за напускането на 49-годишния Маккейб. "Белият дом няма никаква роля за това решение“, каза говорителката Сара Сандърс и потвърди, че президентът Тръмп има „пълно доверие“ на директора на ФБР Кристофър Рей.

Зам.-директорът на ФБР напуска поста веднага, но ще остане служител на федералната полиция до март по административни причини.

Причината за фиксацията на Тръмп срещу Маккейб е чувствителното разследване на връзките между екипа му и Русия и евентуалното влияние на Кремъл върху резултатите от президентските избори.

Милиардерът публично критикува своя министър на правосъдието Джеф Сешънс, че не е уволнил Маккейб, докато беше изпълняващ длъжността шеф на ФБР след скандалното уволнение на Джеймс Коми.

Тръмп обвини Маккейб, че е бил приятел на Коми, както и че жена му имала връзки с Хилари Клинтън.

Малко след като отстрани Коми от ФБР, Тръмп извикал в Белия дом Андрю Маккейб, който трябваше да поеме временно поста и да оглави 30-те хиляди федерални полиции, ревниви към независимостта си. Тогава милиардерът го попитал за кого е гласувал на изборите, писа миналата седмица „Вашингтон пост“.

Ерик Холдър, министър на правосъдието при Барак Обама, коментира, че Андрю Маккейб е „отдаден слуга на държавата“.  

„Неоснователните атаки срещу ФБР и министерството на правосъдието, целящи да отклонят вниманието от законното разследване, причиняват ненужни и трайни вреди на основата на държавата“, отбеляза Холдър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ