Япония ще променя трудовата култура в страната

Япония ще променя трудовата култура в страната

Япония днес започна прилагането на програма, целяща да насърчи работата от дома.

Целта на схемата е да намали задръстванията в Токио, когато градът е домакин на Олимпийските игри през 2020 година, както и да "разхлаби" прекалено строгата работна култура на японците, информира Ройтерс.

Почти 930 компании участват в "Деня на дистанционния труд". Той ще се провежда на 24 юли всяка година, до откриването на олимпиадата на 24 юли 2020 година.

Правителството на премиера Шиндзо Абе въведе мерки за намаляване на часовете труд, повишаване на заплащането на временно наетите и ограничаване на злоупотребата с трудовите закони. Работата от разстояние е начин да се променят работните практики, които според някои не са съвременни.

Такаши Кози, който е президент на Института за устойчивост и бизнес Рико (Ricoh Institute of Sustainability and Business), обясни, че това е експеримент, тъй като ще бъде трудно да се отиде на работа, когато започнат олимпийските игри, а освен това начинът на живот на по-младите се променя и компаниите трябва да предложат алтернативен начин на работа, за да стимулират служителите си.

Дистанционната работа се среща все по-често в други страни, особено в сектора на информационните технологии.

Трудно обаче си пробива път в останалите японски сектори на икономиката, отчасти защото фирмите прекалено много държат на физическото присъствие в офиса, даже за 12 и повече часа.

Със застаряването на населението работната ръка намалява и културата на "здравата работа" привлича и задържа все по-малко хора. Някои компании започват да разбират, че дългите часове труд всъщност водят до по-ниска продуктивност.

В някои случаи японската култура на труд има фатални последици, като понякога служители се самоубиват или получават удар заради прекомерни часове труд.

Правим това заради олимпийските игри, но дългосрочната цел е да имаме по-човешки условия на труд, посочи представителят на министерството на икономиката Хироши Охниши.

В миналото работата в продължение на дълги часове се смяташе за добродетел, но този начин на мислене няма да се запази в бъдеще, допълни той.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ