Все още няма извънреден ръст на безработицата у нас

Все още няма извънреден ръст на безработицата у нас

Все още няма извънреден ръст на безработицата у нас

Към момента няма извънреден ръст на безработицата, няма покачване за последните няколко дни. Продължаваме да регистрираме около 1000-1100 безработни на ден. Това заяви пред журналисти социалният министър Деница Сачева преди заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.  

"Внимателно следим числата, но дали ще има ръст ще стане ясно след втората седмица на декември. До този момент по мерките, които сме предприели с Министерството на икономиката, са изплатени над 1 милиард и сто милиона лева, като само за мярката 60/40 са изплатени около 565 милиона лева. Още 200 милиона по нея вероятно ще са в бизнеса до края на годината, а за следващата година още 300 милиона са предвидени", обясни социалният министър.

По думите на Сачева, със сигурност има работодатели, за които мерките не биха могли да им паснат по кройка, защото има различни ситуации, казуси, но правителството прави всичко възможно да запази поне 350 000 работни места.  

По повод предложенията на АИКБ и КНСБ, социалният министър заяви, че те трябва да се обсъдят с Министерството на финансите, защото изискват сериозен финансов ресурс. Тя подкрепя тезата, че е необходимо антикризисно законодателство на страната, като посочи, че такова има в Германия и се активира по време на криза. Според нея също би било добре да се окрупнят някои от мерките. 

182 000 души са били безработни в България през месец октомври, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Безработицата у нас намалява през октомври за разлика от предните два месеца, но остава над равнището си по същото време на миналата година.  В същото време показателят остава под средната стойност за ЕС от 7,6% .

Безработицата у нас през октомври е била 5,7 на сто спрямо 4,2 на сто през октомври 2019 г., но по-ниска от 6,2 на сто, отчетени през август и септември 2020 г., показват сезонно коригираните данни.

През октомври 2019 г. безработните у нас са били около 140 хил. души, а през октомври 2020-а цифрата се увеличава до около 182 000 души.

Висок ръст отбелязва обаче безработицата сред младите хора у нас, като нараства до 17,1% през октомври в сравнение с 8,7% година по-рано. Показателят за целия ЕС е 17,5%, в сравнение със 17,4% през септември и 14,9% през октомври 2019 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ