Законът за авторското право бе приет на първо четене

Законът за авторското право бе приет на първо четене

Законът за авторското право бе приет от депутатите днес на първо четене с 116 гласа „за“ и 31 „въздържал се“.

С новите промени в закона се създава нормативна уредба за колективно управление на авторските права с цел по-добро управление, прозрачност и отчетност. Те се налагат от директива на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за колективното управление на авторското право и сродните му права. 

Определят се и изискванията за получаване на лиценз за използване на музикални произведения онлайн.

Регламентират се правомощията на министъра на културата при осъществяването на контрола върху дейността по колективно управление, свързана с регистрацията на организациите и дружествата и контрол върху дейността им. Колективното управление на права вече ще може да се извършва и от независими дружества за управление на права, получили регистрация в Министерството на културата. Настоящите тарифи, които авторите плащат, както и организаците, които защитават правата им, се запазват.

Предвиден е 6-месечен период, в който регистрираните организации да приведат уставите си в съответствие с новия закон. 

С промените в законодателството се въвежда директива, приета от ЕП и Съвета на ЕС за колективното управление на авторското право и сродните му права, както и за лицензиране на правата върху произведения за използване онлайн на музикални произведения на вътрешния пазар. България е изпуснала крайния срок за въвеждане на директивата - 10 април 2014 година, поради което срещу страната ни е образувана процедура. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ