Гешев отиде при Кирил Петков, търси мир между институциите

Гешев отиде при Кирил Петков, търси мир между институциите

Необявена предварително работна среща са провели днес главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков. Разговорът е бил около час, в Министерски съвет, а срещата е била по инициатива на Гешев, стана ясно от съобщения на пресслужбите на "Дондуков" 1 и Прокуратурата, разпространени след края ѝ.

Темата на разговора е била съдбата на специализираното правосъдие, както и отношенията между институциите, според разпространените поотделно прессъобщения.

Главният прокурор Иван Гешев призовал премиера Кирил Петков специализираните съд и прокуратура да не бъдат закривани, тъй като дейността им давала резултат. Той акцентирал и върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. В интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред, подчертал още Гешев. Обърнал внимание и на водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на "зловредно чуждестранно влияние" на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

Обвинител номер едно уверил премиера и в ангажираността на Прокуратурата да допринесе за продължаване на съдебната реформа и потвърдил готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото.

Главният прокурор отбелязал още, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства, добавят от прокуратурата. 

От екипа на премиера Кирил Петков потвърждават, че главният прокурор е апелирал да не бъдат закривани специализираният съд и прокуратура, защото дейността им, по думите му, дава резултат.

В отговор министър-председателят обаче е заявил, че спецструктурите трябва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност и заради други системни недостатъци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ