Гешев отиде при Кирил Петков, търси мир между институциите

Гешев отиде при Кирил Петков, търси мир между институциите

Гешев отиде при Кирил Петков, търси мир между институциите

Необявена предварително работна среща са провели днес главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков. Разговорът е бил около час, в Министерски съвет, а срещата е била по инициатива на Гешев, стана ясно от съобщения на пресслужбите на "Дондуков" 1 и Прокуратурата, разпространени след края ѝ.

Темата на разговора е била съдбата на специализираното правосъдие, както и отношенията между институциите, според разпространените поотделно прессъобщения.

Главният прокурор Иван Гешев призовал премиера Кирил Петков специализираните съд и прокуратура да не бъдат закривани, тъй като дейността им давала резултат. Той акцентирал и върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. В интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред, подчертал още Гешев. Обърнал внимание и на водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на "зловредно чуждестранно влияние" на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

Обвинител номер едно уверил премиера и в ангажираността на Прокуратурата да допринесе за продължаване на съдебната реформа и потвърдил готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото.

Главният прокурор отбелязал още, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства, добавят от прокуратурата. 

От екипа на премиера Кирил Петков потвърждават, че главният прокурор е апелирал да не бъдат закривани специализираният съд и прокуратура, защото дейността им, по думите му, дава резултат.

В отговор министър-председателят обаче е заявил, че спецструктурите трябва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност и заради други системни недостатъци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ