Започва последното пленарно заседание на 44-ото Народно събрание

Започва последното пленарно заседание на 44-ото Народно събрание

Започва последното пленарно заседание на 44-ото Народно събрание

44-тото Народно събрание ще проведе последното си пленарно заседание. То е насрочено за 10.00 часа и дневният му ред включва една единствена точка – закриване на 44-тия парламент. Очаква се парламентарно представените партии да излязат с декларации за края на мандата. 

44-тият парламент бе открит точно в 10.00 часа на 19 април 2017 г. Заседанието бе свикано с указ на държавния глава Румен Радев и бе открито от найвъзрастния народен представител – Тома Томов от ПГ на „БСП за България“. На първото си заседание депутатите положиха клетва и след това прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Първоначално председател на 44-тото Народно събрание беше Димитър Главчев. След като той подаде оставка, постът му зае Цвета Караянчева, припомня Агенция "Фокус". 

От 2017 г. досега парламентът имаше общо 11 пленарни сесии, в които разгледа редица проекти на решения и законопроекти. Сред по-важните решения бяха одобрението на Договора за добросъседство с Република Северна Македония и декларация във връзка с разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

Депутатите дадоха и зелена светлина на югозападната ни съседка за НАТО, одобриха покупката на самолети F-16, приеха Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и създадоха Антикорупционен орган, а в края на мандата бе създадена и фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор. 

Народните представители също така обявиха Тутракан и Добрич за градове на бойната слава, възстановиха Висшето военновъздушното училище в Долна Митрополия, отбелязаха и 140 години от Учредителното народно събрание във Велико Търново, промениха името на 24 май, а в края на мандата се преместиха в нова пленарна зала. 

Игрите на кворум също бяха обичайно явление за 44-ото Народното събрание. През 2019 г. народните представители от БСП напуснаха парламента за 3 месеца след приети промени в Изборния кодекс, а в края на мандата заради пандемията за пръв път депутатите под карантина се регистрираха чрез видеоконференция.

През мандата депутатите намалиха партийната субсидия на 8 лв. на действително получен глас и по време на първата вълна от COVID-19 се отказаха от заплатите си в знак на солидарност. 

44-тият парламент отхвърли пет вота на недоверие срещу правителството и разгледа 26 президентски вета, като се съобрази само с 2 от тях и обяви извънредно положение заради пандемията от коронавирус на 13 март 2020 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ