Започва проверка на Агенцията по вписванията и на всички обществени поръчки

Започва проверка на Агенцията по вписванията и на всички обществени поръчки

Започва проверка на цялата Агенция по вписванията, на регистъра на особените залози и на дирекцията за българско гражданство в Министерството на правосъдието. Инспекция ще има и на всички обществени поръчки. Резултати се очакват до края на месеца. Това съобщи служебният правосъден мистър Янаки Стоилов. Той възложи и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа. 

От вчера е започнала проверка в затворите и арестите от 2017 година до днес. Причината е казаното от бизнесмена Светослав Илчовски в разпуснатия парламент, който твърди, че имало записи на издевателства над затворник. Служебният правосъден мистър Янаки Стоилов заяви, че ще бъде изпратен и сигнал до главния прокурор, за да бъдат разпитани цитираните от Илчовски по казуса лица.

Янаки Стоилов представи своя екип от заместник-министри - това са следователят Мария Павлова и адв. Иван Демерджиев. Мария Павлова е следовател в Национална следствена служба и е била служебен министър на правосъдието. Иван Демерджиев е адвокат и доскорошен ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета е Мариян Карагьозов. Той е юрист. Защитил е докторантура по "Балканистика" в БАН. Той доскоро беше и кореспондент на БНР в Истанбул. За връзките с обществеността ще отговаря журналистът Мария Папазова.

Стоилов обясни, че е приел поста на служебен правосъден министър, защото за него това е предизвикателство. "Приех поста може би, защото е за кратък период. Човек понякога трябва за кратко време да се опитва да решава трудни задачи. Може би това е голямо предизвикателство – да се погледнат част от проблемите, с които съм се занимавал, не само от нормативната и политическата им, а предимно от професионалната им страна", посочи той. 

Сред приоритетите си той изброи лесно издаване на документи и нетърпимост към лоши практики във времето - българското гражданство, вписванията и условията в арести и затвори. Стоилов определи като главен свой приоритет организирането на изборите, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието. И припомни, че иска и широк дебат за бъдещето на спецсъда и спецпрокуратурата. 

"На първото заседание на ВСС, което председателствах след встъпването ми в длъжност поставих въпроса, че е необходимо, без предубеждение, но съвсем задълбочено и критично да се обсъди дейността на Специализираната прокуратура и съд. Очаквам тази седмица Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС да направят предложенията си за структурата, критериите и начина, по който ще бъде представен и изготвен този анализ", каза още Стоилов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ