Здравното министерство изпраща лекарства и медицински консумативи за Украйна

Здравното министерство изпраща лекарства и медицински консумативи за Украйна

Здравното министерство изпраща лекарства и медицински консумативи за Украйна

Министерството на здравеопазването организира изпращането на хуманитарна пратка с лекарствени продукти и медицински консумативи, за каквито Република Украйна е заявила спешна необходимост. 

Искането е постъпило по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. За да помогне във възможно най-кратки срокове, здравното министерство се е обърнало към водещи компании – търговци и дистрибутори на лекарства у нас, които са изразили готовност да съдействат за осигуряването на посочените от Украйна лекарствени продукти и медицински консумативи.

Здравното министерство работи и по осигуряването на лекарствени продукти, консумативи, превързочни и санитарни материали, от каквито спешна нужда е заявил Червеният кръст на Украйна. С подкрепата на Българския Червен кръст ще бъде организирано изпращането на поисканата помощ във възможно най-кратки срокове.

Столичната община има готовност да изпрати свои екипи на границата с Румъния в помощ на граждани от Украйна, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова като уточни, че е предложено на МВнР пакет от транспортна услуга и места за настаняване. Очакваме от тях координация на дейностите, добави тя.

"Всички сме длъжни да проявяваме солидарност в тази ситуация. Нашите екипи са напълно готови да помогнат. Имаме възможност при заявка от Външно министерство веднага да изпратим екипи до границата с Румъния. Столичната община разполага с 206 места за настаняване в различни общински бази в страната. При необходимост можем да прибавим още. Част от местата са подходящи за настаняване на семейства с деца. Базата ни в Панчарево, болницата за долекуване, можем да я освободим за предимно възрастни хора, които се нуждаят от медицинска грижа", информира кметът на София.

Припомняме, че вчера от Столичната община съобщиха, че предоставят 105 места за настаняване на територията на Столична община и 101 на база на общинско дружество в гр. Приморско. Сред местата за настаняване 18 са на територията на центрове за предоставяне на социални услуги, с отлични условия за майки с деца, включително и с възможност за осигуряване на психологическа помощ.

УМБАЛ „Пловдив” разкри 60 легла за безплатно лечение на бежанци от Украйна. 50 от тях са за възрастни, останалите 10 - за деца. Това съобщи областният управител на Пловдив Йордан Иванов след съвместно съвещание на всички институции, готвещи се да окажат подкрепа на украински граждани.

Първа САГБАЛ "Света София" е готова да осигури работни места на квалифицирани медицински кадри от Украйна, които отговарят на изискванията, съобщиха от болницата. В момента има свободни места за акушерки в различни отделения и в реанимация. Екипът на болницата също така се присъединява към инициативата за безплатни прегледи на всички нуждаещи се жени, граждани на Украйна, както и за осигуряване на консултации за бременните и условия за раждане на бебетата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ