Здравното министерство се отказа от недовършения строеж на детската болница

Здравното министерство се отказа от недовършения строеж на детската болница

Здравното министерство се отказа от недовършения строеж на детската болница

Министерство на здравеопазването окончателно се отказа от недовършения строеж, който беше предвиден да стане нова детска болница. Това съобщават от инициативата "ЗА истинска детска болница" чрез пост във Facebook, предава БНР.

С писмо до Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница" заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава, че на 5 юли 2021 г. Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

От здравното министерство са дали и указания на изпълнителния директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да започне процедура за прекратяване на договора на основание чл. 58, ал. 4 от договора, с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД "Детско здраве". Основание за това от ведомството намират в "изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж".

Преди време здравните власти взеха решение за построяване на нова сграда, което обаче не съответства на съществуващата обществена поръчка.

Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. 

От здравното министерство по-късно направиха следното уточнение: през април 2020 г. министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД "Детско здраве" договор за инженеринг на "Национална многопрофилна детска болница", който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. През октомври 2020 г. здравното министерство е прехвърлило правата си на възложител на фирма "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Същата през месец февруари 2021 г. е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което министерството на здравеопазването е дало указание на директора на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ