Национално проучване ще брои колко българи са преболедували COVID-19

Национално проучване ще брои колко българи са преболедували COVID-19

Национално проучване ще брои колко българи са преболедували COVID-19

Здравното министерство ще събере информация колко от българите са се срещали с COVID-19 от март миналата година досега. Информацията ще бъде сортирана по ЕГН, по области и по общини и ще включва данни за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, всички, които са тествани, както и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела. Това обяви на извънредна пресконференция здравният министър Стойчо Кацаров.

Данните ще бъдат събрани от всички лаборатории, болнични и извънболнични заведения. По този повод Кацаров уточни, че в петък е провел видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, които пишат медицински софтуери, и вече са постигнали договореност по въпроса. Очаква се информацията да може да се обобщи в рамките на месец. 

Кацаров обясни защо е избран такъв подход, а не чрез изследване за антитела на населението. "Когато вие се срещнете с вируса, вие образувате антитела, но те след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса. Ако се направи изследване за антитела, ще се установят само тези, които скоро са се срещали с вируса, но онези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се установят", допълни Кацаров.

Здравният министър уточни, че ще бъде пусната обществена поръчка, а цената ще бъде от порядъка на 10 000 - 15 000 лв. "Досега сме платили стотици милиони за битката с COVID-19. Ще получим изключителна ценна информация", увери Стойчо Кацаров. 

На пресконференцията беше представено национално проучване на една от големите вериги лаборатории у нас, чиито данни сочат, че около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. За целите на проучването са изследвани 2665 проби на случаен принцип от 38 населени места. Собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев даде подробна информация за проучването. 

"Беше една случайна лабораторна проверка в различни дни. В София-град са направени 500 проби, от тях 156 са положителни, което се равнява на 31%.
Чакат ни сериозни усилия по отношение на ваксините. Хубаво е, че имаме спад на случаите, тъй като ни дава време да ускорим ваксинирането. Пазарджик е с най-висок процент – 62%. Добро е представителството в района на Велико Търново. В Плевен имаме методологичен проблем, тъй като имаше неправилно подбрани проби. Враца е прилично разпределена във времето. Около 38% от изследваните са се срещали с вируса. Общо за страната е 43%, което е 1158 положителни проби", обясни д-р Калъчев.

Той обясни, че ако човек е преболедувал коронавируса, това не значи, че има защитен имунитет. "Въпросът не е дали да се ваксинирате, а кога. Има ситуация, в която човек може да има напрегнат имунитет и тогава може да отложи ваксината. Отговорът е да се консултира с лекар, да се направи измерване. Трябва да се ваксинираме, защото имаме относително не много висок дял на хора, които са го преминали", каза още той. 

Националният ваксинационен щаб, който е изпълнил целите, заради които беше създаден, ще се трансформира в консултативен съвет по ваксинация към министъра на здравеопазването, обясни пред журналисти министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му, този консултативен съвет ще се занимава по принцип с ваксинациите.

"Целта е в него да се привлекат хора, които са общественици, представители на пациентски организации, журналисти и др., а не част от администрацията, като целта е да ангажираме по-широко обществеността и да стимулираме процеса на ваксинация. Опитваме се и да ползваме всички инструменти за информиране, да избягаме от предразсъдъците и отношенията, а днес предстои среща с представители на СЗО и УНИЦЕФ, които също ни помагат с модели, по които може да се направи здравно-информационна кампания за ваксиниране", обясни министър Кацаров. 

Предстои промяна в регламентирането на изискванията за влизане в страната, които ще бъдат изготвени по подобия на приетите от ЕК критерии за "зелена", "оранжева" и "червена" зона, в зависимост от степента на разпространение на вируса. "Критерите трябва да са обективни и видими за пристигащите в България", обясни още здравният министър. 

Той обясни още, че до 2024 г. би трябвало да има функционираща система за въздушна помощ. "На практика въпросът е решен. Изготвена е цялостната оценка, разработена е програмата, внася се за финансиране, планирани са да се закупят 6 хеликоптера и да се изградят 15-20 площадки в лечебни заведения в страната. Ако нещата не се забавят по непредвидими причини, би трябвало до 2024 г. да има функционираща такава система за въздушна помощ. Има ги предвидени средства", каза здравният министър. По думите му, проектът ще излезе от порядъка на 50-60 млн. лв

Относно казуса с болница "Лозенец", където трима човека, чакащи за трансплантация, бяха прередени от висш държавен служител, Кацаров коментира, че цялата документация се намира в Изпълнителна агенция "Медицински надзор". "Прередените трима пациенти продължават да чакат.
Първият от тях още тогава е бил в доста тежко състояние. Надявам се да е жив и сега. Сигналът е подаден в МВР, но доколкото знам цялата документация не е предадена", каза още Кацаров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ